Výstavba protipovodňové ochrany Hradiště spěje ke konci

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - S koncem prázdnin se výstavba protipovodňové ochrany Uherského Hradiště a Starého Města posunula do své poslední třetiny. V současné době je proinvestováno 115 milionů korun, tedy  66 procent z celkové ceny díla, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

V současné době jsou dokončeny úpravy hrází Moravy v úseku od průmyslové zóny Jaktáře po areál Policie ČR a podél čistírny odpadních vod, ochranná zídka podél příjezdu k Čistírně odpadních vod na levém břehu řeky Moravy a ochranná hráz v prostoru místního parku v lokalitě Rybárny při pravém břehu. „V nejbližší době budou také dokončeny finální terénní úpravy u ochranné zídky podél místní silnice a ochranné hráze pod tratí ČD na levém břehu,“ doplnil generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík

U ochranné zídky podél hřiště za divadlem a hráze podél areálu gymnázia muselo dojít k posunu dokončení dílčího termínu prací tak, aby byly práce sladěny s termíny odstávek elektrické sítě vysokého napětí, které jsou nutné pro dokončení přeložek inženýrských sítí. V závěru minulého týdne byly přeložky provedeny a na daných objektech se intenzivně začalo pracovat dle aktualizovaného harmonogramu prací. Při výkopových pracích základů ochranné zdi však pracovníci objevili kabel o průměru asi 10 centimetrů, který není zaznačen v žádných  mapách jednotlivých správců inženýrských sítí. Nečekaný nález může nyní termín dokončení stavebního objektu mírně prodloužit.

I přes drobné problémy ale není podle Tomíčkové termín dokončení celého díla ohrožen. „V rámci stavby jsme dosud navezli do ochranných hrází přibližně 140 tisíc metrů krychlových zeminy a ornice z celkového objemu přes 156 tisíc metrů krychlových materiálu. Spotřebováno bylo dosud 4 160 tun betonu do ochranných železobetonových zdí,“ dodala Tomíčková.

K zajímavostem této stavby patří nález diverzních balíčků německých záškodníků z roku 1944. Munici musel zneškodnit přivolaný pyrotechnik. Další práce pak pokračovaly až po pyrotechnickém průzkumu a pod neustálým dohledem pyrotechnika, který hloubkovým detektorem kovů průběžně prověřoval přítomnost možné munice. Naštěstí se nic dalšího nenašlo.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x