Lidé už mohou žádat o voličské průkazy

ZLÍN - Voliči, kteří nebudou moci hlasovat ve dnech voleb ve volebním okrsku, kde jsou zapsáni podle místa trvalého pobytu, mohou již nyní požádat obecní úřad o vydání voličského průkazu. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Voličský průkaz opravňuje voliče k hlasování v jakémkoliv volebním okrsku. Občan může požádat o vydání voličského průkazu v listinné podobě opatřené úředně ověřeným podpisem voliče (pokud zasílá žádost poštou), dále pak v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem voliče nebo prostřednictvím datové schránky. „Úřední ověření podpisu je v tomto případě osvobozeno od správního poplatku,“ upozornil Karel Švehlík, vedoucí oddělení správního magistrátu.

O voličský průkaz je také možné požádat osobně s předloženým průkazem totožnosti. Oficiální žádost pro vyřízení voličského průkazu není upravena. V žádosti je třeba uvést základní údaje žadatele (jméno, příjmení, datum narození a jeho trvalý pobyt) a v případě, že si voličský průkaz nevyzvedne osobně na úřadě, adresu, kam má být voličský průkaz zaslán. „V praxi nastávají problémy, kdy například jeden z manželů chce vyřídit voličský průkaz i pro druhého manžela. I zde zákon vyžaduje zmocnění s úředně ověřeným podpisem k vyřízení voličského průkazu,“ doplnil Karel Švehlík.

Písemně (poštou, elektronicky, datovou schránkou) lze požádat o vydání voličského průkazu do 18. října, osobně na obecním úřadě do 23. října. Pro vydávání voličských průkazů stanoví zákon termín od 10. října 2013.

Obecní úřad předá voličský průkaz osobně voliči nebo osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o vydání voličského průkazu anebo jej voliči zašle na adresu, kterou žadatel uvede. Ve městě Zlín lze žádosti o vydání voličského průkazu zasílat nebo osobně vyřizovat na Magistrátu města Zlína, pracoviště Prštné, L.Váchy 602, dveře č. 222. Telefonní spojení na pracoviště je 57 76 30 765, 57 76 30 766.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x