Architekti provedou zájemce Baťovým továrním areálem

ZLÍN - Také Zlín se zapojil do třetího ročníku festivalu nazvaného Den architektury a v sobotu nabídne prohlídku Baťového továrního areálu v doprovodu dvou architektů, program nabídnou i Bystřice pod Hostýnem a Otrokovice. Serveru Zlin.cz to řekl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Festival pořádá občanské sdružení architektů Kruh a bezplatné procházky s architekty a teoretiky nabídne v sobotu a neděli celá řada českých a moravských měst. Letos se festivalu zúčastní 41 měst a v rámci Zlínského kraje patří mezi zcela nově zapojená města také Bystřice pod Hostýnem, do projektu se zapojily také Otrokovice.

Ve Zlíně budou pro zájemce připraveni architekti Jitka Ressová a Michal Babica. Ukáží jim komplex továrních budov, které v posledních letech prochází výraznou proměnou. Mezi zrekonstruovanými objekty je možné najít ukázky různých přístupů k obnově bývalých budov. „Provedeme lidi po vydařených i méně povedených příkladech, zhlédneme areál z ptačí perspektivy. Kromě jednotlivých budov a zajímavých detailů se zaměříme také na proměny veřejného prostoru,“ poznamenala Ressová.

Sraz účastníků bude v 14.30 hodin na terase 21. budovy.

Program v Bystřici pod Hostýnem bude zaměřený na funkcionalistickou architekturu a nejdůležitější realizace architekta Bohuslava Fuchse. Procházka s architekty Petrem Čáslavou, Petrem Moráčkem a Milanem Vašinou začne v sobotu ve 14 hodin u Kovomatu na rohu ulic Dolní a Nádražní.

V Otrokovicích je připraven cyklovýlet průmyslovým městem, které mělo ve 30. letech vyvážit všechny nedostatky zlínského sídla podniku Baťa. Projížďka s historičkou umění Klárou Eliášovou ukáže, jak se dnes realizace mění nejen pod nánosy zateplení. Trasa zahrne obytné čtvrti rodinných domků a svobodáren, tovární haly, školy i první paneláky. Sraz je ve 14 hodin před starým kostelem na náměstí 3. května.

Pořádající občanské sdružení Kruh se věnuje propagaci architektury. Vzniklo jako dobrovolný spolek studentů pražské Akademie výtvarných umění na Škole architektury v roce 2001, v reakci na nedostatek informací o architektuře. Hlavním cílem projektu Kruh je pokusit se veřejnosti představit kvalitní a současnou architekturu a otevřít dialogy mezi autory a obyvateli měst a obcí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x