NEZAMĚSTNANOST: Ve Zlínském kraji opět mírně stoupla nezaměstnanost

ZLÍN - Stejně jako v celé České republice i ve Zlínském kraji vzrostla na konci září míra nezaměstnanosti. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí krajské pobočky Úřadu práce ČR ve Zlíně Miriam Majdyšová.

Na konci září dosáhl podíl nezaměstnaných ve Zlínském kraji hodnoty 7,6 procenta. Stejný podíl nezaměstnaných vykazuje také ČR. Přestože se celkový počet uchazečů o zaměstnání příliš nezvýšil, došlo k poměrně velkému nárůstu počtu uchazečů absolventů, což v měsíci září bývá obvyklé.

Ke konci měsíce září evidují pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji 31 237 uchazečů o zaměstnání. Ve srovnání s koncem měsíce srpna se celkový počet evidovaných uchazečů o zaměstnání ve Zlínském kraji zvýšil o 194 lidí. To představuje nárůst počtu uchazečů o zaměstnání o 0,62 procenta.

V průběhu měsíce září se na pracovištích úřadu práce ve Zlínském kraji nově zaevidovalo 3 779 uchazečů o zaměstnání, což je o 50 procent více než v měsíci srpnu. Toto zvýšení počtu nově evidovaných uchazečů je důsledkem evidence absolventů, kteří po ukončení prázdnin požádali úřad práce o zprostředkování zaměstnání. V letošním roce je to po lednu druhý největší příliv uchazečů o zaměstnání v jednom měsíci. „Stejná situace byla také minulý rok, nejedná se tedy o mimořádný vývoj na trhu práce,“ podotkla Majdyšová. Vyřazeno bylo 3 585 uchazečů (o 46 procent více než v srpnu). Zvýšený počet nově evidovaných absolventů se promítl do zvýšení jejich počtu mezi uchazeči o zaměstnání. Jejich počet se ve srovnání s předcházejícím měsícem zvýšil o 34,4 procenta. „Na konci září evidujeme ve Zlínském kraji 2 831 absolventů, což představuje 9,1 procenta z celkového počtu uchazečů o zaměstnání,“ upřesnila Majdyšová.

Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Zlínského kraje byl stejně jako v srpnu rozdílný. Zatímco v okrese Vsetín nezaměstnanost stejně jako v srpnu poklesla (o 0,52 procenta, což představuje snížení celkového počtu uchazečů o zaměstnání o 45 lidí), v dalších okresech došlo ke zvýšení počtu nezaměstnaných. Na pořadí okresů Zlínského kraje dle podílu nezaměstnaných se však nic nemění. Nejvyšší podíl nezaměstnaných vykazuje okres Vsetín (8,6), následuje okres Kroměříž (s podílem nezaměstnaných 8,4), dále Uherské Hradiště (7,1). Nejnižší nezaměstnanost je v okrese Zlín (6,8).

Na konci měsíce září evidovala pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 2 649 volných pracovních míst. Je to o 117 volných pracovních míst více než v srpnu. Na jedno volné pracovní místo tak připadá téměř 12 uchazečů o zaměstnání. V nabídce volných pracovních míst převažují, stejně jako v minulých měsících, pracovní místa pro obchodní zástupce (181 míst), seřizovače a obsluhu obráběcích strojů (119 míst), řidiče nákladních automobilů a tahačů (96 míst). Nově se mezi nejčastěji nabízená místa dostaly profese zedníků (66 míst) a kuchařů (63 míst).

Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně v rámci opatření aktivní politiky zaměstnanosti podpořila finančně vytvoření pracovních míst na veřejně prospěšných pracích pro 105 uchazečů, na společensky účelných pracovních místech pro 153 uchazečů a 11 uchazečů podpořila při zahájení podnikání. 470 uchazečů v průběhu září nastoupilo do rekvalifikace a pro 107 uchazečů byly nakoupeny poradenské aktivity, vedle běžné poradenské činnosti, poskytované přímo odbornými pracovníky krajské pobočky.

V průběhu září začala krajská pobočka realizovat také nový projekt financovaný z Evropského sociálního fondu. Jedná se o projekt určený pro mladé lidi, kteří v až ročním dotovaném zaměstnání získají odbornou praxi. Projekt Odborná praxe pro mladé do 30 let ve Zlínském kraji počítá s podporou 240 mladých nezaměstnaných. V září nastoupilo do poradenských aktivit v rámci tohoto projektu 60 mladých a 25 z nich již od 1. října nastoupilo na pracovní místa s příspěvkem až ve výši 20 tisíc korun měsíčně po dobu 12 měsíců. „V současné době jsou rozjednána další pracovní místa pro první skupinu účastníků projektu a do programu vstoupí druhá skupina mladých. Účastníci projektu si již dnes mohou vybírat z nabídky 460 pracovních míst pro odbornou praxi u zaměstnavatelů a vše nasvědčuje tomu, že tento počet není konečný,“ uzavřela Majdyšová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x