Do zlínské knihovny se sjeli čeští a slovenští bibliografové

ZLÍN - Přibližně čtyři desítky knihovníků z Čech, Moravy a Slovenska hostila v těchto dnech Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně. Odborný seminář nazvaný Kolokvium českých, moravských a slovenských bibliografů se konal v rámci Měsíce české a slovenské kulturní vzájemnosti, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí 14|15 Baťova institutu Michaela Mitáčková.

„Prvořadým cílem tohoto mezinárodního jednání byla podpora bibliografického úsilí zejména krajských a vědeckých knihoven, ale také setkání českých a slovenských odborníků na bibliografii, jejich vzájemná odborná diskuse, výměna zkušeností, ale také prezentace výsledků práce, především v oblasti české a slovenské bibliografie,“ upřesnila ředitelka Krajská knihovny Františka Bartoše ve Zlíně Zdeňka Friedlová s tím, že kolokvium přispívá k prohlubování profesních a osobních kontaktů a vazeb mezi pracovníky českých, moravských a slovenských knihoven.

Během tří dnů zazněly příspěvky na různá témata. Jednalo se například o osobní fondy v knihovnách (pozůstalosti, speciální sbírky a podobně), bibliografii a digitalizaci, prezentaci oborových bibliografií, regionální průmyslové podniky a průmyslníky v literatuře a další.

Během setkání se knihovníci vydali také na exkurzi do Luhačovic, kde je čekala komentovaná kulturně-historická prohlídka města se zaměřením na osobnosti českého a slovenského kulturního života, které v Luhačovicích pobývaly.

Kolokvia mají dlouholetou tradici. Konají se každoročně už od roku 1997. Jsou koordinovány Sekcí pro bibliografii Sdružení knihoven ČR ve spolupráci se Slovenskou národnou knižnicou a Slovenskou asociáciou knižníc. Setkávání navazují na dlouholetou spolupráci českých a slovenských bibliografů. První československá bibliografická konference byla uspořádána již v roce 1966 v Olomouci. Po ustavení Měsíce české a slovenské kulturní vzájemnosti se kolokvia stávají jeho součástí a konají se střídavě v některé z českých či slovenských knihoven.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x