Písmenka a zase písmenka: Huštěnovice mají unikátní přehlídku slabikářů

Stovka slabikářů z celého světa, dobové lavice ze dřeva, starobylé přírodopisné obrazy na stěnách, počítadla a mnoho jiných věcí připomínajících časy dávno minulé. Taková je nejryzejší současnost v základní škole v Huštěnovicích na Uherskohradišťsku. Zrovna si tam jedinečným způsobem připomínají 125. výročí školy.

Ta historie se u nás opravdu pěkně snoubí se současností, školu, kam chodí 45 dětí, jsme totiž nedávno krásně zrekonstruovali. Na půdě jsme našli spoustu historických skvostů a tak teď máme radost z věcí nových i starých,“ říká ředitelka huštěnovické školy Jitka Šimíková.

Děti sem musejí, dospělí mohou. A zájem o návštěvu jedné z učeben, kde byla a zase po skončení originální expozice bude herna, je převeliký. „Hernu jsme nazdobili historickými lavicemi ze dřeva, ty máme ze Slováckého muzea, další výbava je z naší půdy, pak je tu asi stovka slabikářů z celého světa ze sbírky paní Zdeňky Markovičové z Vyškova. Myslím, že  je tu opravdu zajímavá podívaná,“ láká na každé odpoledne paní ředitelka.

Slabikáře tu rozdělili do tří oddělení. České, slovanské a ze světa. Vedle naší klasiky a starší generaci povědomých ruských s azbukou jsou k vidění i naprosto exotické z Asie či Afriky. Vidět třeba slabikář z Afghánistánu se asi jen tak nepoštěstí. Zkuste to včetně sobot a nedělí až do 27. října.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’16141′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚841‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚16141‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x