VOLBY: Dny V, tedy volby, jsou za dveřmi. Bitva o přízeň voličů vrcholí

Volby jsou skutečně za dveřmi, 25. a 26. října zvolíme 200 nových poslanců Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Strany a volební uskupení šturmují, jde o každý hlas.

Asociace krajů České republiky vyzvala hejtmany k činu. Tedy k tiskovým konferencím svolaným na poslední chvíli. Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák a radní Taťána Valentová Nersesjan zamířili na tiskovku do zlínského hotelu Moskva.

Nejde o nic jiného, než o silnou vládu sociální demokracie. Pokud se znovu po volbách objeví vládní slepenec, nevěstí to pro tuhle zemi nic dobrého,“ říká hejtman Stanislav Mišák. Připomíná sedm uplynulých let, kdy se projevoval nesoulad mezi pravicovými vládami a levicovými vedeními krajů. Mluví o rozvrácené zemi i nutnosti silné vlády.

Stejně tak o tom, jak se v případě vítězství sociální demokracie bude poměrně těžko hledat případný koaliční partner. „Všichni chtějí do opozice,“ připomíná poněkud zvláštní jev.

Ve stejný čas patří zlínské náměstí Míru konkurenčním subjektům. Hnutí Ano 2011 nabídlo početnou sestavu a také bílé nafukovací balónky. Po šestnácté hodině vyklízí hlavní prostor, na tribunu míří hudebníci a také krajský lídr hnutí Hlavu vzhůru, bývalý poslanec ODS Tomáš Úlehla. „Rádi bychom vrátili Zlínu podnikatelskou slávu,“ láká potenciální voliče.

O kus dál agitují zástupci Strany svobodných občanů, přesvědčit mají především letáky, které dostávají kolemjdoucí. Jejich krajský lídr Tomáš Pajonk ve stejný čas společně s kandidátem Strany práv občanů-zemanovců Josefem Novákem hosty diskusního pořadu v Českém rozhlase. A nečekaně nacházejí průsečíky ve svých programech.

Finiš je tady, volit půjdeme úderem 14. hodiny v pátek 25. října, volby skončí za 24 hodiny, Český statistický úřad by měl vydat první věrohodné výsledky nejpozději za čtyři hodiny poté.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x