V baťovském areálu se rozezní kovadliny

ZLÍN - Zlínská Kovárna Viva pořádá v sobotu v baťovském areálu program pro celou rodinu spojenou s prohlídkou provozů, ukázkami tradičního kovářského řemesla a jeho historie. Serveru Zlin.cz to za organizátory sdělila Kateřina Martykánová.

K vidění bude kování živého koně, výstava zvířat z KovoZoo nebo tovaryšské zkoušky. Součástí akce je i běžecký závod K5 neboli Kovářská pětka bývalým baťovským areálem. Akce je součástí projektu Dny řemesel Krajské hospodářské komory Zlínského kraje.

V době od devíti do 14 hodin mohou zájemci nahlédnout do výroby v 72. a 74. budově, kam se běžně veřejnost nedostane. „Lidé při návštěvě kovárny mohou vidět, co obnáší moderní kovárenství v praxi, ale nabídneme jim i srovnání v podobě ukázek tradičního řemesla. Atraktivní podívanou bude určitě kutí koně nebo ruční kování našich zaměstnanců, kteří pod vedením uměleckých kovářů Karla Bureše a Jiřího Bati mohou složit tovaryšské zkoušky,“ řekl Zbyněk Rozsypal, předseda představenstva Kovárny Viva. 

V areálu průmyslové kovárny bude umístěna také expozice, která nabízí ohlédnutí do historie kovářského řemesla na Zlínsku s až dva tisíce let starými artefakty. Co všechno se dá při troše šikovnosti vytvořit z nepotřebného kovového šrotu zase ukáže výstava zvířat v životní velikosti z KovoZoo ve Starém Městě.

Během sobotního dopoledne si v bývalém baťovském areálu přijdou ovšem na své i malí a velcí sportovci. Kovárna se totiž rozhodla uspořádat první ročník závodu v běhu na pět kilometrů K5 neboli Kovářská pětka. „Zúčastnit se může opravdu každý, kdo má chuť se pobavit a zasportovat si – ženy, muži, děti i smíšené štafety,“ uvedl Zbyněk Rozsypal. Akce se vedle nadšených amatérských běžců zúčastní i speciální host, mistr Evropy 2013 v cross triatlonu a Mistr ČR v olympijském triatlonu Jan Čelůstka.

Hlavnímu závodu, který startuje v 10:45 hodin v ulici Vavrečkova před 72. budovou, budou předcházet běhy na kratší tratě (od 100 do 360 metrů) pro děti v různých věkových kategoriích. Registrace je možná na http://viva.formees.cz/f/k5/ nebo emailem na k5@viva.cz, případně na místě před začátkem závodu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x