VOLBY: Volby se rozjely. Zájem byl na začátku velký

Česko vybírá 200 nových poslanců do Poslanecké sněmovny. I ve Zlínském kraji začaly s napětím očekávané předčasné volby. Zájem byl v prvních hodinách značný.

Během první hodiny jsme zaregistrovali tady u nás ve zlínském volebním obvodu číslo1 141 lidí, lidé mají o volby větší zájem než jindy, naši lidé rozhodně nezaháleli,“ hlásila z volební komise ve zlínské Alternativě v Kolektivním domě Svatava Nováčková.

O pár kilometrů dále v 8. základní škole ve Zlíně – Malenovicích to na začátku voleb vypadalo tak, že jsou předčasné volby výsadou starších lidí. Senioři vyššího věku byli mezi prvními. Jejich počáteční hegemonii úspěšně narušil dnes přesně osmnáctiletý student Vít Mrlík. „Byl v tom kus odpovědnosti, ale všechno klaplo, trému jsem neměl žádnou,“ usmíval se poté, co premiérově využil nově nabytého volebního práva.

Jeho nachlup stejně starý spolužák ze třetího ročníku zlínské Střední průmyslové školy Miroslav Šik k volbám coby čerstvě osmnáctiletý nespěchal. „Bydlím v Sidonii a na rozdíl od mého spolužáka Víti asi volit nepůjdu, nemám pocit, že bych se v tom vyznal.“

Jaké paradoxy může přinášet volební den ! Zatímco ve Zlíně volil zmíněný student Víťa, chystala se k volbám nejstarší obyvatelka kraje, paní Vlasta Češková z Jarcové. Ta je o 90 let starší… Na konci zimy měla 108 let.

Tradiční členkou volební komise ve Zlíně-Štípě je Miroslava Krumpolcová. „Dá se říci, že mne baví sledovat lidi, ráda poradím, když vybude třeba později večer čas, prohodíme slovo s kolegy o zcela běžných věcech. U nás máme jednu specialitu, po počátečním náporu je chvilka zklidnění a další zájem roste někdy kolem půl sedmé večer, lidé se vracejí z předvíkendových nákupů. Samozřejmě nejdůležitější chvíle nastávají v sobotu po 14. hodině, kdy se začínají sčítat hlasy.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x