VOLBY: Sobota 14.00 – čas rozhodnutí

Volby pokračují druhým dnem. Jako vždy se v sobotu tempo poněkud zvolní, po prvním dnu se na řadě míst pohybovaly předběžné součty účasti kolem 40 procent.

Nad krajským průměrem se pohybovaly například Otrokovice a Kroměříž. Účast byla hodně podobná, kolem 44 procent oprávněných voličů, hlásila dvě hodiny před skončením voleb mluvčí Otrokovic Lenka Vaculová. Ve 12 hodin v sobotu to bylo v Otrokovicích 54 procent.

Podle volebního experta Karla Švehlíka byla ale poněkud nižší účast voličů v krajském městě Zlíně. „Jsem zvědav, zdali se Zlín dostane na procenta z předešlých parlamentních voleb, spíše to vypadá, že ne,“ říká Švehlík. V roce 2010 přišlo k parlamentním volbám ve Zlíně téměř 68 procent oprávněných voličů.

Jako vždy se našli lidé, kteří přišli volit bez platného dokladu, jímž jsou výhradně občanský průkaz nebo cestovní pas. „Zapomnětliví využili v několika případech možnosti a nechali si právě pro tuto příležitost vyrobit takzvanou bleskovou občanku,“ popisuje volební matador.

Problémy s účastí rozhodně neměli v nejmenší obci Zlínského kraje Hostějově na Uherskohradišťsku. Už v sobotu před polednem tam vládla spokojenost. Čísla mluvila jasně, ze 33 lidí přišlo k volbám dvě hodiny před jejich skončením 26, tedy více než tři čtvrtiny těch, kteří mají právo volit.

Na řadě míst to měli lidé k urnám poměrně daleko. například Alena Osrágová s rodinou bydlí v osadě Stanovnice na území Karolinky. K volbám se vydali šest kilometrů daleko až v sobotu po ránu. Není divu. Pátek byl dnem velmi pracovním, na statku totiž zabíjeli šest kusů hovězího dobytka. „Tak je to touto dobou každoročně, volby jsme si ale nemohli nechat ujít,“ říkala v sobotu v poledne paní Alena.

Předčasné parlamentní volby skončí  dnes ve 14 hodin, okamžitě začne ve volebních místnostech po celé republice sčítání hlasů. První odhady se v médiích očekávají už za dvacet minut poté, zpřesněné mezi 17 a 18 hodinou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x