Na Valašskokloboucku přibývá rodin, kterým hrozí ztráta střechy nad hlavou

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Stále více lidí z Valašskokloboucka se v poslední době potýká s reálným nebezpečím ztráty střechy nad hlavou. Server Zlin.cz o tom za valašskoklobouckou radnici informovala Sandra Novotná Kollerová.

K hlavním příčinám neschopnosti platit nájemné patří tíživá finanční situace, zadluženost, nezaměstnanost či exekuce. Vyhroceným situacím a vystěhování lze přitom účinně předcházet, pokud rodina včas kontaktuje odbor sociálních věcí příslušného obecního úřadu, který jí v řešení komplikovaných finančních i bytových otázek podá pomocnou ruku.

„Ztráta bydlení kvůli neschopnosti platit nájemné je obrovským strašákem pro stále více rodin v našem regionu. Často se setkáváme s případy, kdy se již dlužníci nacházejí v takové fázi, že vystěhování skutečně nelze odvrátit. Pokud ale začnou jednat včas a vyhledají odbornou pomoc, existují nástroje, jak předejít vzniku dluhu na nájemném či jak zabezpečit snižování dluhu, aby k exekuci a vystěhování nedošlo,“ řekla referentka odboru sociálních věcí valašskokloboucké radnice Jana Surmařová. Dodala, že v posledních měsících už takto odbor sociálních věcí podal pomocnou ruku jedenácti rodinám.

V případě, kdy už rodině hrozí vystěhování, je třeba, aby si zabezpečila vhodné náhradní ubytování do doby, než si najde jiné trvalé bydlení. „I s tím můžeme pomoci například zprostředkováním ubytování v azylovém domě nebo sociální ubytovně,“ podotkla Surmařová.

Kromě rodin jsou druhou ohroženou skupinou i lidé starší 50 let, kteří nejsou schopni platit nájem z důvodu ztráty zaměstnání či jiných kumulovaných problémů. „I tito občané se na nás mohou obrát s prosbou o pomoc,“ dodala Surmařová

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x