Před Otrokovickou poliklinikou jsou nové sochy

OTROKOVICE - Park před otrokovickou poliklinikou zdobí pětice nových soch. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Lenka Vaculová.

 Dřevěné sochy nesou názvy Tajemství života, Veselá bakterie, Maasdammer, DNA a Tři grácie – otrokovická radnice tak pokračuje ve zkrášlování města ve spolupráci s místními umělci.

V roce 2010 byly do parku před Společenským domem poprvé umístěny tři dřevěné plastiky. Každým rokem pak přibývaly další až do současného počtu třinácti uměleckých děl. „Z počátku jsme měli strach z vandalismu, ale ukázalo se, že naše obavy jsou zbytečné,“ podotkl starosta Jaroslav Budek. Postupem času se sochy začaly objevovat i na jiných místech města.

Vyzrálé dubové kmeny pro výrobu plastik museli umělci zakoupit již na začátku roku v době vegetačního klidu. Práce na jednotlivých dílech pak začala v červnu. Ukázku toho, jak sochy vznikají, mohla veřejnost sledovat při Řezbářském sympóziu, které se konalo v červenci v rámci Otrokovických letních slavností.

Radnice na pořízení materiálu, zejména vzrostlých dubových kmenů vyčlenila částku 40 tisíc korun. „Spolupráci s otrokovickými umělci vnímám jako velmi přínosnou. Ve městě vznikají atraktivní umělecká díla a současně se přirozeným způsobem prezentují osobnosti velmi významné pro místní kulturu,“ uzavřel Budek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x