Stát přidal na opravy silnic v kraji další miliony

ZLÍNSKÝ KRAJ - Stát přidal na opravu silnic ve Zlínském kraji několik milionů korun, a tak mohou v závěru roku motoristé při svých cestách narazit na finišery a silničáře pokládající nové živičné povrchy. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

„V rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury zůstaly v tomto roce ještě nevyčerpané prostředky a jeho výbor rozhodl, že rozdělí 600 milionů korun na opravy silnic II. a III. třídy ve vlastnictví krajů,“ vysvětlil šéf Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý. Čerpání prostředků je přitom možné jen do konce letošního roku.

„Nebylo zatím rozhodnuto o přesné částce, se kterou můžeme počítat. Pravděpodobně se bude pohybovat kolem 28 milionů korun. Za jakékoli prostředky navíc do oprav krajské silniční sítě jsme samozřejmě vděčni a umíme je využít, problematický je však termín v závěru roku. Na zajištění těchto neplánovaných obnov povrchů vozovek a provedení akcí máme velmi málo času,“ doplnil Malý.

Pracovníci Ředitelství silnic Zlínského kraje museli reagovat okamžitě. V požadovaném termínu do 20. října poslali do Prahy přehled navrhovaných akcí ještě ve větším objemu finančních prostředků, než byla předpokládaná alokace. Okamžitě začali jednat také se zhotovitelskými firmami, s nimiž má Ředitelství silnic Zlínského kraje uzavřeny dlouhodobější smlouvy na realizaci plošné obnovy povrchu vozovek.

„Výsledkem těchto jednání je skutečnost, že se mimořádné práce na obnově povrchu krajských silnic rozběhly na některých místech již od 11. listopadu. Motoristé proto musejí ještě i v listopadu a v první polovině prosince počítat na krajských silnicích s frézováním starých povrchů, pokládkou nových koberců a s řadou krátkodobých, většinou částečných uzavírek,“ upozornil Jaroslav Kučera, radní Zlínského kraje zodpovědný za oblast dopravy.

Předpokládá se, že ze státních peněz by mohly být položeny nové koberce na deseti úsecích krajských silnic v celkové délce 9 850 metrů. Jako první bude zahájena obnova povrchu silnice II/481 Hutisko-Solanec – Velké Karlovice a II/437 Chvalčov, průtah. Finance by měly posloužit i k obnově některých bezpečnostních zařízení na krajských silnicích, zejména svodidel, případně poputují na stavební údržbu některých mostů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x