Hokejisté si přivstali. Dříve než na led na zlínskou transfúzku

"Pan Marušák, pan Čajánek, pan Čech, pan Köhler... " a tak ještě dvanáckrát. Jména ze sestavy zlínských beranů létala od časného rána prostorami zlínské Transfúzní stanice Krajské nemocnice Tomáše Bati.

Zmínění toreadoři ledových ploch měli v den, kdy končí půst v extralize, poněkud jiné ranní starosti než obvykle. Zdravotníci jim brali kapky krve na testování, zdali by právě oni mohli rozšířit registr dárců kostní dřeně. S radostí sledovali hemžení vedle zdejší primářky Ivety Stavařové také „matka“ myšlenky Veronika Záhorská, šéfka luhačovického občanského sdružení Korunka. A také, snad se neurazí, babička myšlenky, skvělá propagátorka dárcovství kostní dřeně Zdena Wasserbauerová.

Dát tyhle známé tváře dohromady mimo led není vůbec lehké, tentokrát se to povedlo,“ raduje se Záhorská.

Jen houšť, „hoši děkujem,“ dává najevo znalost hokejového povzbuzovacího popěvku paní Zdena. A tvrďasi ledových arén Ondráček, Čech a další poslouchají s nastraženýma ušima. „V Německu mají v registru každého dvacátého člověka, u nás každého dvousetosmdesátého, to je pořád hrozně málo,“ přibližuje realitu Wasserbauerová.

Iniciátorem akce byl jeden z nejzkušenějších hokejistů PSG Jiří Marušák. „Musím si připlatit, za testy neplatí lidé do 35 let a to už je za mnou.“

Stejně tak ale vedle mladších hráčů přišel třeba Petr Čajánek, Marek Melenovský či masér Patrik Hučko. Celkem ve středu ráno šestnáct známých tváří.

Bylo to samozřejmě naprosto dobrovolné, vyvěsil jsem výzvu s možností v šatně, nejvíc mne oslovila skutečnost, že dárce hledá mladá maminka Petra Slavíková, která už onemocněla podruhé,“ vysvětluje pohnutky Marušák.

Boj s leukémií bývá mnohem těžší, než ten na ledě. Ale i v tomto případě mohou hokejisté napomoci vítězství. Nad smrtí. A po jejich vzoru i fanoušci.

Ano, přesně tak, akce je jen začátkem, rádi bychom opravdu přitáhli i mladé fandy, společně můžeme pomáhat,“ dodal jeden z organizátorů akce kostní dřeň, manažer PSG Zlín Tomáš Melzer.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x