Zlínská univerzita prohlubuje spolupráci s Vietnamem

ZLÍN - Zlínská Univerzita Tomáše Bati se rozhodla ještě více prohloubit spolupráci s vietnamskou Univerzitou Ton Duc Thang. Serveru Zlin.cz to uvedla Markéta Kovalová z tiskového oddělení školy.

S vietnamskou univerzitou už zlínská univerzita spolupracuje déle než deset let. „Před rokem 1990 studovali vietnamští vysokoškoláci jen v Rusku, Československu nebo východním Německu. Poté byla spolupráce s českými školami přerušena. Se zlínskou univerzitou spolupracujeme od roku 2003, kdy vietnamští studenti magisterského a doktorského studia začali jezdit sem a čeští studenti do Vietnamu,“ popsal historický vývoj spolupráce s vietnamskou univerzitou její zástupce ředitele Phan Dao. On sám žije v České republice desítky let. Kdysi i on přiletěl k nám také jako student. Od roku 2000 se snaží o obnovu spolupráce českých univerzit s tou vietnamskou.

Univerzita Ton Duc Thang ve Vietnamu spolupracuje především s fakultou technologickou a fakultou managementu a ekonomiky. „Česko oproti Vietnamu investuje mnohem více do výzkumu a vědy, vyvíjí nové technologie. Pro naši zemi, která je třetím největším vývozcem čaje a kaučuku, je důležitý obor potravinářství, který se právě na fakultě technologické vyučuje,“ uvedl Phan Dao s tím, že zájem o spolupráci se zlínskou univerzitou mají ve Vietnamu jak studenti, tak podnikatelé.

Do současného akademického roku byl přijat jeden vietnamský studen magisterského studia a univerzita registruje zatím pět přihlášek do doktorského studia pro příští rok. „Zároveň spolupracujeme na mezinárodní konferenci ICFE 2014 The International Conference on Finance and Economics, která se bude konat začátkem června ve Vietnamu. Analyzujeme také možnosti realizace společného studijního programu typu double degree, případně joint degree na magisterské úrovni,“ dodal proděkan pro mezinárodní vztahy fakulty managementu a ekonomiky Přemysl Pálka.

V blízké budoucnosti by mělo ve Vietnamu vzniknout také konzultační středisko, které by poskytlo zázemí jak českým studentům, tak vyučujícím.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x