Na kraji řešili financování sociálních služeb

ZLÍN - Financování sociálních služeb ve Zlínském kraji ze strany státu pro rok 2014 a 2015 bylo hlavním tématem setkání zástupců obcí s rozšířenou působností s krajskou radní pro sociální oblast Taťánou Valentovou Nersesjan a pracovníky krajského odboru sociálních věcí. Serveru Zlin.cz to uveda mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Zúčastnění si vyslechli informace o aktuální výši dotace od Ministerstva práce a sociálních věcí. „V roce 2014 mohou poskytovatelé sociálních služeb ve Zlínském kraji počítat se 484 miliony korun, což je o 4,3 procenta více než v loňském roce. Přesto však optimální částka, která by byla potřebná k zajištění sociálních služeb na území Zlínského kraje, by měla být ještě o několik milionů vyšší,“  nastínila radní Taťána Valentová Nersesjan. Zároveň některé druhy sociálních služeb využijí evropské prostředky, letos ve výši 56 milionů korun.

Dalším zdrojem financování sociálních služeb bude podpora z rozpočtu Zlínského kraje pro letošní rok.

Od příštího roku dojde k podstatné změně ve způsobu financování sociálních služeb. Prostředky ze státního rozpočtu bude rozdělovat kraj, a to mechanismem vyrovnávací platby v souladu s pravidly Evropské unie. „Pro některé poskytovatele, kteří vykazují nadprůměrné náklady, může být tato změna složitá. Nový způsob financování bude v červnu předložen ke schválení krajským zastupitelům jako součást Akčního plánu pro rok 2015,“ dodala Nersesjan.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x