Krásu teď v Parku Komenského nehledejte, vrcholí nejnáročnější práce

Počasí stavbařům přímo zaslíbené, jaro za rohem, v centru Zlína to v Parku Komenského pořádně "šlape". V plné "nahotě" se odhaluje to, co pamatují snad už jen nejstarší pamětníci. Průhledy udivují i Zlíňany křtěné Dřevnicí. "Je to zajímavé, co všechno je vidět, jako by se Zlín zmenšil," hodnotí dvě starší kamarádky s tím, že si podobný pohled vybavují z dětských let.

Krásný slunečný den. A přesto říká náměstek zlínského primátora Bedřich Landsfeld: „Teď je z hlediska řekněme estetického situace asi úplně nejhorší.“

Skepse ale není na místě. „Už v dubnu začnou přibývat první nové stromy, bude jich nakonec kolem 300, z toho 50 vzrostlých s kmenem širokým nějakých 25 až 30 centimetrů, to už nejsou žádné stromečky. K tomu postupně 4000 keřů, 11 000 květin, bude toho hodně, veřejnost prosíme o trpělivost, vyplatí se,“ říká náměstek zodpovědný mimo jiné za životní prostředí.

Celá totální revitalizace spolkne bez DPH asi 35 milionů korun, většina z evropských peněz, zajímavé výhledy včetně pohledu ze Školní ulice třeba na zlínský mrakodrap nebo hodně neutěšenou budovu starého soudu, zůstanou na nějakou dobu zachovány, Landsfeld odhaduje takříkající standardní „husto-vzrůstový“ stav do pěti let.

Jisté ale je, že zelenat se to v parku na rozdíl od současné ryze pracovní etapy začne už zhruba za měsíc, závazné datum otevření je pak naplánováno, jak známo, na 4. července.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x