Technické služby Zlín čeká zásadní změna

ZLÍN - Technické služby Zlín čeká zásadní změna, když se rozdělí do dvou na sobě nezávislých společností. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Obě nezávislé společnosti začnou fungovat k 1. lednu příštího roku. Jedna část bude nadále pracovat pro obyvatele Zlína, druhá vstoupí na trh s odpady s cílem získávat zakázky z jiných měst a obcí.

„Náš zájem je jasný. Na jedné straně zvyšovat kvalitu této firmy v rámci Zlína, na druhé jí umožnit získávat více zakázek a tím vylepšit její hospodaření. Za současného stavu to není možné, už kvůli legislativě,“  poznamenal náměstek primátora Aleš Dufek.

Technické služby jsou jednou z nejvýznamnějších společností, jejichž je město zakladatelem, a také jedním z významných hráčů v rámci regionu v oblasti svozu a likvidace odpadu. Kromě toho se podílí i na úklidu komunikací a veřejných prostranství, zajišťují zimní údržbu, provozují veřejné osvětlení, městská parkoviště nebo třeba veřejná wc a tržiště. „Tyto všechny služby bude od příštího roku vykonávat jedna ze dvou vzniklých společností, které zůstane název Technické služby. Druhá, pro kterou pojmenování teprve hledáme, bude svobodně podnikat, tedy ucházet se ještě ve větší míře než doposud o svážení a likvidaci odpadu v obcích mimo Zlín, stejně jako o údržbu komunikací,“ vysvětlil Aleš Dufek.

Na veřejnost nebude mít rozdělení této městské společnosti žádný vliv. Se zdražováním služeb se v této souvislosti nepočítá. Změny v Technických službách nebudou mít vliv ani na počet jejich zaměstnanců, kterých je téměř 190. „Budou pouze rozděleni do dvou společností,“ potvrdil Dufek.

O zakázky mimo Zlín bude druhá část Technických služeb soupeřit především s významnými nadnárodními společnostmi. Ty dosud zpravidla vykazují větší efektivitu než firmy, které zřizují města a obce. „Nicméně jejich zisky končí jinde než tam, kde působí. A na to právě reagujeme. Nastává období lokalizace, kdy by si měly větší samosprávné celky pohlídat vlastnictví výroby či dodávek energií a být v této oblasti co nejvíce soběstačné,“ dodal náměstek primátora.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x