VOLBY 2014: Olga Sehnalová: Chceme vyhrát evropské volby

Končí první období v Evropském parlamentu. A má dobře našlápnuto, aby zanedlouho plnila i svou druhou pětiletou misi. Kroměřížská lékařka, ale teď už "politička na plný úvazek" Olga Sehnalová začíná svoji předvolební kampaň. Na tiskovku i následné setkání se Zlíňany na náměstí Míru vzala kvalitní výpomoc, první místopředsedkyni Senátu Alenu Gajdůškovou.

Rok 2014 bude značně volební. Jarní volby do Evropského parlamentu budou jen začátkem, volit půjdeme i do části Senátu a vedení měst a obcí. Evropské volby se konají už 23. a 24. května. Kampaň začíná.

Budeme volit 21 europoslanců za Českou republiku, o jednoho méně než v minulosti,“ připomíná Sehnalová, která je dvojkou na kandidátce sociální demokracie.

Tyhle volby jsou méně důležité jen zdánlivě, naopak, my jim přikládáme klíčový význam, jde o to, jak se ustaví frakce a půjde-li Evropský parlament spíše doleva či doprava. I z toho důvodu je znovuzvolení Olgy důležité,“ podporuje ji zkušená politička Alena Gajdůšková, kterou také letos čeká obhajoba mandátu. V Senátu je už od roku 2002.

Sehnalová se profiluje v boji za zájmy spotřebitelů. „Střílí“ po šmejdech všeho druhu. Zajímá ji i to, jaké potraviny jdou z Evropy na naše stoly. „Tohle je jasně věc obchodníků, jaké věci dovezou,“ říkají obě dámy shodně.

Při snaze o to, aby odhadla, jaká bude v kraji a republice volební účast v evropských volbách, je europoslankyně Sehnalová hodně umírněná. „Účast by měla být podobná jako před pěti lety, snad bude vyšší,“ říká. Tehdy, stejně jako v roce 2004, kdy šlo o premiéru přišlo hlasovat 28 procent oprávněných voličů. Což je málo.

Evropská unie je u nás pořád vnímána špatně, prostor třeba pro europoslance ve veřejnoprávních médiích je miniaturní, ve srovnatelných zemích daleko větší, svoji negativní roli při vnímání určitě sehrály názory bývalého prezidenta,“ doplňuje. „Stačí se podívat na Slovensko, tam je společenství evropských zemí vnímáno zhruba dvakrát pozitivněji.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x