ZLINFEST: Dny polské kinematografie nabídnou přes čtyřicítku filmů

ZLÍN - Letošní ročník Zlín Film Festivalu se zaměří na polskou tvorbu, v rámci Dnů polské kinematografie bude k vidění více než čtyřicítka snímků polských autorů. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí festivalu Martin Pášma.

Polsko sice nijak silnou dětskou a mládežnickou tvorbou neoplývá, přesto její filmová historie nabízí několik zajímavých snímků tohoto žánru a snad ještě více vynikajících klasických děl a filmařských jmen.

První dvě části Dnů Polské kinematografie uvedou výběr z polské tvorby pro děti a mládež a byly sestaveny ve spolupráci s Jerzym Moszkowiczem, ředitelem spřízněného festivalu International Young Audience Film Festival Ale Kino! v Poznani. Nejstarším filmem je fotbalový Kluci, gól! z roku 1969 v režii Stanislawa Jedryky. Film vznikl na základě úspěšné knihy Adama Bahdaje Do poločasu 0:1 (a stejnojmenného seriálu), která vyšla i u nás.

Opakované projekce se dočká dětský film Kouzelný strom (2009) Andrzeje Maleszky, který vyhrál Zlatý střevíček na jubilejním 50. ročníku Zlín Film Festivalu v roce 2010.

Ve výběru z polského mládežnického filmu mohou diváci vidět hned dva filmy významného režiséra Roberta Glińskeho – Ahoj, Terezko (2001) a Sviňky (2009).
Premiéru na zlínském festivalu bude mít vítěz sekce Generation 14 plus 63. ročníku Berlinale Baby Blues (2012) režisérky Katarziny Rosłaniec. Hlavní herečka Magdalena Berus zavítá do Zlína jako představitelka festivalové Young Star uvést vedle Baby Blues i film Nekonečně (2013).

Úvodní večer zahájí zlínský festival v české premiéře film Být jako Kazimierz Deyna (2012) režisérky Anny Wieczur-Bluszczové. Na pozadí celonárodní fotbalové horečky se odehrává příběh mladého Kazia, jehož otec z něj touží vychovat stejně slavného fotbalistu, jakým byla právě hvězda Kazimierz Deyna. Humorný retro příběh přijede osobně uvést režisérka společně se známou polskou herečkou Gabrielou Muskalou i s hlavním představitelem Kazia Marcinem Korzem.

V mezinárodní porotě filmů pro děti zasedne významná polská režisérka Dorota Kędzierzawska, která zde osobně uvede dva ze svých snímků – Vrány (1994) a Zítra bude lépe (2011).

„Další dvě sekce určené dospělému publiku uvedou průřez starší i novější filmovou polskou tvorbou. Nové polské filmy z let 2010 až 2013 nabídnou snímky historické (Joanna, Růžena) i ze současnosti (Láska, Krycí jméno Krtek),“ podotkl Pášma. K vidění bude i oceňovaný snímek Křtiny (2010). Tragický příběh dvou přátel, kteří se snaží zamést se svou kriminální minulostí, přijede do Zlína osobně představit režisér Marcin Wrona, který zároveň zasedne v porotě pro Evropské debuty.

Film Létající prasata (2010) zase divákům vylíčí, co znamená být v Polsku fotbalovým chuligánem. Režisérka Anna Kazejak-Dawid, jejíž poslední film Obietnica (2014) slaví úspěchy na světových festivalech, bude další členkou polské filmové delegace. Film Touha po životě (2013) pro změnu vznikl na základě skutečného příběhu muže postiženého mozkovou obrnou. „Zlínskému týmu se podařilo pozvat na festival představitele malého Mateusze Kamila Tkacze, který přijede i se svým dvojčetem Andrzejem uvést vedle zmíněného snímku i další nový koprodukční film Běž, chlapče, běž (2014),“ doplnil Pášma.

Minisekce Polish Choice se pochlubí 19 filmy. Přehlídka klasických děl polské kinematografie uvede vedle filmů světoznámých autorů jako Krzysztof Kieslowski (Krátký film o lásce, Amatér), Agnieszka Holland (Osamělá žena) či Andrzej Wajda (Korczak, Země zaslíbená, Člověk z mramoru, Nevinní čarodějové, Katyň) například i v Česku dobře známou sci-fi komedii s Jerzym Stuhrem Sexmise (1984). V komediálním duchu se ponesou i filmy Rejs (1970) o nezapomenutelné plavbě s nezapomenutelnými hrdiny a nezapomenutelnými hláškami. Ve filmu Den cvoka (2002) si diváci mohou prožít jeden den v životě frustrovaného intelektuála, jehož neustálá nespokojenost vede často k humorným momentům.

V rámci polské přehlídky dostane prostor i polský animovaný film, a to v podobě filmového portrétu jedné z legend animovaného polského filmu Tadeusze Wilkosze, který bude na 54. ročníku Zlín Film Festivalu oceněn Grand Prix za celoživotní přínos v oblasti animovaného filmu pro děti. Dramaturgie nezapomněla ani na kreslená dobrodružství Bolka a Lolka, hrdinů z dětství mnoha českých diváků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x