Dopravní podnik se opět otevře veřejnosti

ZLÍN - Letošní den otevřených dveří Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice, který se uskuteční v sobotu, chystá oproti minulým ročníkům několik novinek. Serveru Zlin.cz to za dopravní společnost uvedl Vojtěch Cekota.

Den otevřených dveří bude mít také slavnostnější ráz, protože letos je tomu právě kulatých 70 let od zahájení trolejbusové dopravy ve Zlíně a 85 let od první zlínské soukromé autobusové linky MHD.

Vozové depo ve Zlíně na Podvesné bude otevřeno veřejnosti v sobotu od devíti do 16 hodin. Na programu bude prohlídka areálu a technického zázemí MHD, exkurze na dispečink, průjezd myčkou vozidel, prohlídky odstavených trolejbusů a autobusů, vystavena budou také vozidla údržby trakčního vedení. Ve spolupráci s DDM Astra bude připravený i program pro děti. Chybět nebude ani stánek s občerstvením.

„Obyvatelé Zlína jsou z minulých dnů otevřených dveří zvyklí na jízdy historických vozidel mezi vozovnou a obratištěm Sportovní hala. Dočkají se i letos. Historické vozy budou jezdit v půlhodinových intervalech. Kromě vlastních historických vozidel se objeví i několik historických vozidel mimořádně vypůjčených z Technického muzea v Brně,“ doplnil Cekota.

Dopravní podnik také bude rozdávat svou novou výroční publikaci. Lidé se v ní dočtou vše podstatné o minulosti i současnosti MHD ve Zlíně a Otrokovicích a najdou v ní také spoustu zajímavých fotografií, mnohdy dosud nepublikovaných.

Novinkou letošního dne otevřených dveří bude i bezplatná kyvadlová doprava autobusem z vozovny ke Státnímu okresnímu archivu Zlín-Klečůvka. V něm budou mít v tento den rovněž otevřeno a odborní pracovníci ukážou veřejnosti mnoho zajímavých dokumentů z archivních fondů. Návštěvníci si budou moci projít prohlídkovou trasu archivem, která je zavede také do míst, kam veřejnost běžně přístup nemá. V rámci této prohlídky bude pro návštěvníky připraveno několik stanovišť, kde odborní pracovníci archivu představí jednotlivé druhy dopravy prostřednictvím originálních archiválií. „Kromě vodní a letecké dopravy bude hlavní pozornost věnována hromadné přepravě osob ve Zlíně i v jeho okolí, pracovníci archivu představí také nerealizované dopravní projekty,“ konstatoval Cekota. Autobusy na Klečůvku budou odjíždět z vozovny od 10 do 16 hodin vždy v celou hodinu a naposledy také v 16.40 hodin, zpátky z Klečůvky v hodinových intervalech od 10.25 do 16.25 hodin a naposledy v 17 hodin.

Každoroční den otevřených dveří pořádá dopravní společnost Zlín – Otrokovice od roku 2004, letos jde tedy už o 11. ročník. Areál podniku v tento den vyhledá pokaždé kolem čtyř tisíc návštěvníků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x