Nová točna v Antonínově ulici je v provozu

ZLÍN - Nově vybudovaná točna MHD Zlín - Antonínova je už v provozu. Jak serveru Zlin.cz sdělil za Dopravní společnost Zlín - Otrokovice Vojtěch Cekota, první trolejbus tudy projel v pátek.

Pracovníci Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice si ověřili, že nově zatrolejovaná točna je plně funkční a může sloužit trolejbusovému provozu. První pravidelná linka sem ale bude vedena pravděpodobně až od listopadu.

Trolejbus s označením Služební jízda přijel za účelem vyzkoušení nové točny přímo z vozovny. Pracovníci údržby vrchního vedení už předtím připojili novou točnu k elektrickému napájení. Na třídě Tomáše Bati pod poliklinikou cvakla podle pokynu dálkového ovládání na trolejovém vedení výhybka a vůz mohl naproti vjezdu do továrního areálu odbočit vlevo, kam ještě nikdy trolejbusy nejezdily.

Trolejbus projel celou točnou a vyzkoušel i výhybky v její zadní části u Střední průmyslové školy Zlín, kde budou mít linková vozidla možnost vzájemného předjíždění. Poté trolejbus odbočil doprava, najel zpátky na třídu T. Bati a vydal se na zpáteční cestu do vozovny na Podvesnou.

„Zkouška dopadla dobře, trolejové vedení na nové točně bude od pondělí 11. srpna už trvale pod napětím,“ uvedl vedoucí úseku investičního a elektrotechnického úseku opravní společnosti Petr Tkáč. Pravidelný provoz zde může Dopravní společnost Zlín – Otrokovice zahájit, až bude v blízkosti objektu Střední průmyslové školy postaveno sociální zázemí pro řidiče. Předpokládá se, že by od 1. listopadu na této točně končily svou trasu trolejbusy na linkách 11 (Příluky, Lužkovice) a 12 (Želechovice nad Dřevnicí), které se nyní ve Zlíně otáčejí na obratišti Sportovní hala. Do té doby bude nová točna využívána pro provozní účely, například pro nouzové otáčení trolejbusů za mimořádných situací, pro zácvik řidičů a podobně.

Trolejové vedení na nové točně Antonínova je dlouhé 450 metrů. Vybudovali je v jarním období montéři Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice. Ve Zlíně a Otrokovicích je to od roku 2000, kdy byla zatrolejován úsek od zastávky Česká na točnu Kocanda, první další prodloužení trolejového vedení. Délka jednostopého trolejového vedení zlínské dopravní společnosti dosud činila 62,85 kilometru, nyní se prodlužuje na 63,3 kilometru.

Chybějící sociální zařízení má u nové točny vybudovat jako trvalou stavbu město Zlín. Pro případ zdržení této investice je dopravní podnik připraven po získání příslušného povolení instalovat na točně dočasné sociální zařízení umístěné v mobilní buňce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x