V Karolince otevřou Muzeum sklářství

KAROLINKA - V Karolince na Vsetínsku bude v pátek odpoledne slavnostně otevřeno nové Muzeum sklářství. Serveru Zlin.cz to sdělil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Slavnostní otevření muzea je naplánováno na 17. hodinu. „Muzeum mapuje historii sklářství, které sehrálo podstatnou roli ve zrodu města. Den na to Karolinka ožije XXVI. ročníkem Sklářského jarmarku. Od osmi hodin mohou lidé vyrazit na prohlídku sklárny. V rámci doporovoného programu vystoupí například Tereza Kerndlová, nebo folklorní a country soubory. Bohatý program je připraven pro děti,“ upřesnil Urbanovský.

Místní sklárny založil roku 1861 Salomon Reich, dodnes ve městě sklárny fungují, závod spadá pod společnost Crystalex CZ. Hlavní sortiment skláren představuje užitkové stolní sklo, především leptané a malované. K malování se používají preparáty z drahých kovů, zejména zlata a platiny.

Jednotlivé exponáty v novém muzeu se městu podařilo získat i díky místním lidem, kteří přispěli věcmi, které měli doma, například sklem vyrobeným v různých obdobích. Muzeum sídlí v budově bývalé školky v Nábřežní ulici.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x