Ve zlínské zoo se podařil odchov vzácné pralesní pižmovky

ZLÍN - Zlínská zoo se chlubí dalším odchovem vzácných opeřenců, tentokrát jde o 13 mláďat pralesní pižmovky bělokřídlé. Serveru Zlin.cz to za zoo řekl Pavel Shromáždil.

Pižmovka bělokřídlá je jedním z mála pralesních vrubozobých vyskytujících se v jihovýchodní Asii. Početnost tohoto druhu rapidně klesá v souvislosti s destrukcí jejich původního biotopu, kterým jsou hluboké močálovité pralesy. „Aktuálně žije v přírodě asi tisíc kusů tohoto druhu,“ podotkl Shromáždil.

V Zoo Zlín se podařilo pižmovky rozmnožit poprvé už loni, tehdy tu odchovali tři mláďata. „Odchov tohoto druhu nám přináší mnoho úskalí, letos jsme však všechna překonali a zdárně jsme odlíhli všech 13 oplozených vajec. Náš nejúspěšnější chovný pár obývá průchozí voliéru v asijské oblasti, spolu s nesyty, ústřičníky a tenkozobci,“ konstatoval Shromáždil.

Kachna snáší svá vejce do speciálního košíku ukrytého v husté vegetaci. Jelikož inkubace v líhni je u pižmovek dosti problematická, ponechali ošetřovatelé vejce v hnízdě, kde je samice úspěšně inkubovala. „V den vylíhnutí prvního mláděte jsme koš i s kachnou přemístili do chovného zázemí, kde jsme udržovali teplotu okolo 30 stupňů Celsia, protože mláďata si potrpí na vyšší teploty. Zároveň jsme přesunem zajistili, že si nesyti indomalajští nebudou přilepšovat ke svému jídelníčku také malými kachňaty. Druhý pár, který se dosud nerozmnožoval, snesl jedno vejce, které jsme museli inkubovat uměle v líhni,“ dodal Shromáždil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x