Baťův institut nabízí poloviční vstupné

ZLÍN - Do tradičních oslav Dnů evropského dědictví se letos zapojí také 14|15 Baťův institut ve Zlíně. Jak serveru Zlin.cz oznámila jeho mluvčí Michaela Mitáčková, v neděli u této příležitosti nabídne lidem zlevněné vstupné do expozic muzea i galerie.

Za návštěvu stálých i krátkodobých expozic zaplatí návštěvníci Baťova institutu poloviční vstupné. Sleva platí pro všechny kategorie návštěvníků. Slevu ve výši 50 procent nelze uplatnit pouze na Největší výstavu sběratelských panenek, která potrvá už jen do neděle 7. září.

V Muzeu jihovýchodní Moravy mohou návštěvníci zavítat do stálé expozice Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost, dále si mohou prohlédnout expozici František Bartoš: Pedagog, jazykovědec, etnograf. Přístupná je také dlouhodobá výstava Zlín v proměnách času, která se nachází v přízemí budovy 14 továrního areálu. Ve stejném podlaží se nachází i právě otevřená výstava K štěstí klíček je střevíček – Baťa, která oslavuje 120. výročí založení firmy Baťa a představuje především obchodní aktivity firmy Baťa. Ve vstupním foyer je k vidění i menší instalace s názvem Baťa, Svit a pokračovatelé… .

Za poloviční vstupné bude možné navštívit i hrad v Malenovicích, kde má Muzeum jihovýchodní Moravy zoologickou expozici Zvířata na Zemi a člověk. Za zhlédnutí stojí i hradní interiéry, hájenka a nová výstava Kouzlo dřevořezby. Slevu 50 procent připravilo rovněž Muzeum luhačovického Zálesí v Luhačovicích, kde se v současnosti konají výstavy Lázeňské menu a Hotel na hlavní ulici. Poloviční cenu za vstupné zaplatí i návštěvníci NKP Ploština.

Krajská galerie výtvarného umění, která sídlí rovněž v budově 14, má v těchto dnech zpřístupněnu pouze stálou expozici Prostor Zlín | Řády vidění. „V ní si milovníci umění mohou prohlédnout díla zahrnující výtvarné umění a architekturu od konce 19. do konce 20. století. Část expozice nazvaná Prostor Zlín prezentuje unikátní kulturní odkaz baťovského Zlína. Řády vidění jsou metaforou proměn výtvarného umění od 19. století po současnost,“ upřesnila Mitáčková.

Při příležitosti letošního ročníku Dnů evropského dědictví připravil Úřad Regionální rady Střední Morava navíc zábavnou vědomostní soutěž pro veřejnost. Přímo v recepci v budově 14 tak bude pro návštěvníky připraven jednoduchý soutěžní kvíz. Za správné odpovědi získají návštěvníci originální ROP pexeso. To je tvořeno 64 kartičkami představujícími 32 různých míst v Olomouckém a Zlínském kraji, která byla zrekonstruována díky penězům z Evropského fondu pro regionální rozvoj. V mnoha případech se jedná o zajímavá místa i památky, které se díky rekonstrukci mohly znovu otevřít veřejnosti a dnes nabízejí unikátní expozice. Kvíz je možné vyplnit v týdnu od 8. do 11. září také v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně, která se nachází v 15. budově Baťova institutu.

Dny evropského dědictví jsou společnou aktivitou Evropské komise a Rady Evropy. Jejich smyslem je posílení povědomí o národním kulturním dědictví a jeho vnímání v mezinárodním kontextu. V České republice se konají od roku 1991. Tématem letošních Dnů evropského dědictví, které potrvají do 14. září, jsou Návraty ke kořenům.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x