Referendum o hazardu ve Zlíně nebude

ZLÍN - Pokud se bude ve Zlíně konat referendum o plošném zákazu hazardu, uskuteční se v příštím volebním období. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

V současné době usiluje o uspořádání referenda občanské sdružení Komunitní křižovatka. Nyní probíhá kontrola petičních archů s podpisy občanů Zlína, kteří tento návrh podpořili. Zastupitelé pak návrh vyhlášení referenda na program svého čtvrtečního jednání v jeho průběhu nezařadili, bude se tedy v souladu se zákonem o místním referendu čekat na výsledky kontroly petičních archů. „Avšak vzhledem ke skutečnosti, že dle aktuálního stanoviska Ministerstva vnitra ČR nelze konat místní referendum o otázce ve znění navrženém občanským sdružením Komunitní křižovatka, bude případné alternativní znění otázky nutno opětovně konzultovat s ministerstvem, neboť vzhledem k nákladům na referendum ve výši přibližně milion korun by případná neplatnost referenda znamenala zbytečné vynaložení této částky z veřejného rozpočtu,“ doplnil Dvořák.

Občanské sdružení Komunitní křižovatka nasbíralo nakonec přes sedm tisíc podpisů. Ze zákona je nutných 6 254 podpisů, což odpovídá 10 procentům voličů. „Šlo zřejmě o největší petiční akci v novodobé historii Zlína,“ poznamenal za sdružení Tomáš Pasterný.

Problematiku hazardu město řeší obecně závaznou vyhláškou, která vstoupila v platnost v roce 2012. Na jejím základě došlo již před dvěma lety k zastropování celkového počtu herních provozoven na území města, dále dojde v první polovině roku 2015 k úplnému zákazu výherních automatů a dalších zařízení tohoto typu v centru města. V dalších částech města budou zbývající herny fungovat jen na základě výjimek a za splnění přísných podmínek. Například provoz nesmí rušit noční klid a veřejný pořádek, na provozovně nesmí být umístěny poutače, reklamy, nápisy či žádná světelná upozornění, nepřípustné jsou i informace o jiných herních benefitech, třeba o první hře zdarma a podobně.

„Smyslem nové vyhlášky je omezit a regulovat tento druh podnikání. Přestože plný dopad bude mít až v první polovině příštího roku, už nyní přináší výsledky. V době od jejího přijetí po současnost klesl počet automatů ve Zlíně z původních asi 1 400 na současných přibližně 700,“ doplnil Dvořák.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x