Rožnov vydal další malý tisk

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Publikaci Rožnov – město dřevěné vydalo v těchto dnech město Rožnov pod Radhoštěm. Kniha autora Jiřího Langra je pohledem na architekturu města a jeho okolí od počátků středověkého osídlení až do konce 19. století, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Tomáš Gross.

Součástí knihy je i jedinečný rozkládací plánek představující podobu rožnovského náměstí v 19. století. Kniha vychází v rámci projektu Tradice bez hranic jako v pořadí
24 svazek ediční řady Rožnovské malé tisky.

Publikace renomovaného etnografa a znalce lidové architektury Jiřího Langra představuje dřevěnou historii Rožnova pod Radhoštěm. V lidové písni byl Rožnov nazván dřevěným městečkem a dřevo bylo skutečně po několik staletí základním stavebním materiálem v celém kraji. „Autor v jednotlivých kapitolách přibližuje počátky osídlení, které se ve středověku soustředilo kolem náměstí. Mnohé z principů středověkého stavitelství se uchovalo ve stavbách měšťanských domů na náměstí až do 19. století. Dřevěné stavby si však naši předkové budovali i v ulicích kolem náměstí a na pasekách. Jednotlivé kapitoly ovšem nepojednávají jen o samotných stavbách, ale i o lidech, kteří je budovali a obývali,“ uvedl předseda redakční rady Rožnovských malých tisků Daniel Drápala.

Kniha Rožnov – město dřevěné vychází v rámci mikroprojektu Tradice bez hranic a je v pořadí už 24. svazkem vydaným v rámci ediční řady Rožnovské malé tisky. Její vydání svými grantovými prostředky finančně podpořila Evropská unie z Operačního programu Přeshraniční spolupráce ČR-SR 2007-2014.

Dalším svazkem z této ediční řady, který vyjde na jaře příštího roku, bude kniha Lukáše Perutky o emigraci Rožnovanů do Texasu v 19. století.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x