Ve Zlíně se na podzim vysadilo 657 stromů

ZLÍN - Od podzimu je ve Zlíně nově vysazeno 675 stromů. Z druhů jsou nejčastěji zastoupeny lípy, javory, jírovce, okrasné kvetoucí třešně a střemchy, a také duby, server Zlin.cz o tom informoval mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Významným počinem byla výsadba 160 nových stromů v areálu Krajské nemocnice T. Bati. Doplněna byla také stávající alej jírovců u hradu Malenovice, sázelo se na hřbitovech ve Štípě, Loukách a v Malenovicích, nové dřeviny se objevily v zahradách základních mateřských škol, na sídlištích, v sadech a nebo v parcích. V místní části Lhotka byl založen společně s žáky ZŠ Tečovice ovocný sad, kde byly vysázeny staré odrůdy jabloní a hrušní, švestky, třešně a oskeruše. Do dalších výsadeb ovocných stromů se zapojili skauti na Lazech a dobrovolní hasiči ve Lhotce. Celkově tak bylo vysázeno 181 ovocných stromů.

Do sázení zeleně se zapojila také veřejnost. Lidé na podzim vysadili celkem 217 stromů, například v lokalitách na Farské louce, na Lazech či v prostorách areálu Rehabilitačního stacionáře. „Cílem těchto společných akcí bylo ukázat občanům správný způsob výsadby ovocného nebo okrasného stromu a umožnit jim vysadit si svůj strom,“ prozradila Věra Jašková z Odboru městské zeleně magistrátu.

Stromy na dvě výsadby ve Štípě financovala občanská sdružení – v případě 20 třešní na Panské cestě šlo o Asociaci nevládních neziskových organizací Zlínského kraje, vysazení 27 nových třešní podél cesty ze Štípy na Velíkovou zajistilo občanské sdružení Arnika, které na tuto akci uspořádalo veřejnou sbírku.

V současné době výsadby stromů nadále pokračují, například v rámci rekonstrukce sídliště Malenovice.

Na jaře bylo vysazeno 861 dřevin v rámci dotačního projektu Zlín – regenerace zeleně ve městě Zlíně. V první polovině roku se sázelo také v parku Komenského, kde se objevilo celkem 296 nových stromů. Zeleň této lokalitě doplnilo také 3 984 keřů a 11 434 trvale rostoucích květin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x