Kyselice vstoupila do Jarmekové síně slávy

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Vyhlášená kyselice, která je tradičně k ochutnání na Valašském mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboukách, vstoupila letos do Jarmekové síně slávy. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Lenka Zvonková.

Recept na lahodnou polévku je na Valašsku předáván už po generace. Ocenění Jarmekový anděl se pak dostalo Zdeňku Žilákovi a Daně Šperlingové, kteří poctivou valašskou specialitu osobně vaří.

„Náš vrchní kuchař Zdeněk Žilák už od počátků jarmeku rok co rok dohlíží na přípravu tradiční kyselice a je garantem její výsledné chuti, která přitahuje tisíce strávníků. Obětavou a spolehlivou pomocnicí je mu v kuchyni Dana Šperlingová, vždy plná elánu a odhodlání do práce. Za svou dlouholetou a nezištnou pomoc si oba zaslouží nejen obrovské poděkování, ale právem i ocenění Jarmekový anděl,“ vyjádřila předsedkyně organizačního výboru Pavlína Kolínková. Ocenění je udělováno osobnostem, které dlouhodobě významně podporují Valašský mikulášský jarmek, zdejší tradice, rozvoj regionu i občanskou společnost.

S přípravou polévky významně pomáhá další řada lidí, zejména Věra Janíková a také senioři z Klubu důchodců. Na pravou valašskou kyselici je potřeba vynikající kysané zelí, brambory, klobásy a správné koření. Na jarmeku se polévky vždy navaří přes 3 500 porcí, které jsou z části určeny stovkám dobrovolných pomocníků a účinkujících a část je připravena pro pohoštění návštěvníků akce.

„Jarmeková kyselice se už za ta dlouhá léta stala takovým fenoménem, že jsme o jejím uvedení do Jarmekové síně slávy ani chvíli neváhali. Pro mnoho lidí je nejen symbolem, ale přímo synonymem jarmeku,“ dodala Pavlína Kolínková.

Slavnostní udělení ocenění Jarmekový anděl a uvedení kyselice do Jarmekové síně slávy se uskutečnilo v úterý 9. prosince ve Staré radnici.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x