Ve Zlíně si lidé připomněli památku zesnulých dětí

ZLÍN – V neděli odpoledne si lidé ve zlínském kostele Českobratrské církve evangelické připomněli bohoslužbou a koncertem, ale i zapálenou svíčkou památku všech zesnulých dětí. Server Zlin.cz informovala o akci její pořadatelka Iveta Coufalíková z organizace Dlouhá cesta.

Už počtvrté připravil spolek Dlouhá cesta akci Zapalme svíčku. Při ní přítomní uctili památku všech dětí a mladých lidí, kteří odešli z tohoto světa dříve, než stačili dospět a zestárnout. Otevřená setkání rodin, přátel a veřejnosti se na mnoha místech v České republice konala právě uplynulou neděli. Ve Zlíně se připojilo sdružení v 15 hodin v kostele Českobratrské církve evangelické ve Slovenské ulici.

Při setkání se uskutečnila bohoslužba spojená s adventním koncertem pěveckého sboru ECHO – Evangelický chór pod vedením celocírkevního kantora Ladislava Moravetze. Na varhany hrála jeho manželka, varhanní pedagožka Ester Moravetzová. V malém sále evangelického kostela následně proběhlo i setkání rodin, které mají se ztrátou dítěte zkušenost.

„V médiích často slyšíme o tragédiích a nemocech, které potkávají děti a mladé lidi. Všichni se shodují na tom, že nejbolestivěji tyto ztráty zasahují pozůstalé rodiče. Jsou zde ale i další příbuzní a jsou zde i spolužáci, kamarádi, sousedé, kterých se ztráty také bolestně dotýkají. Po dětech, které předčasně odešly, zůstává prázdné místo v rodinách, ve třídách, v zaměstnání, v sousedství…,“ řekla Iveta Coufalíková.  „Mít děti není samozřejmost. V běhu všedních radostí a starostí si to často neuvědomujeme,“ vyslovila organizátorka akce hlavní myšlenku setkání.

Druhá neděle v prosinci je světovým dnem památky zesnulých dětí. Svíčky se zapalují vždy v 19 hodin místních časů a tvoří virtuální vlnu světla po celé zeměkouli.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x