Moravské kraje vydaly společnou gastronomickou publikaci

MORAVA - Zlínský, Jihomoravský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj vydaly nového turistického průvodce s názvem Gastronomie a folklór Moravy a Slezska. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí Zlínského kraje Renata Škrobálková.

Publikace bude oficiálně představena 15. ledna 2015 na tiskové konferenci pořádané v průběhu veletrhu Regiontour 2015 v Brně. Brožura obsahuje recepty na přípravu tradičních krajových specialit a současně zve návštěvníky k jejich ochutnávce při návštěvě některé z gastronomických nebo folklórních akcí konaných ve čtyřech moravských krajích.

„Každý kraj vybral čtyři typické zástupce regionálních jídel, které lze sestavit do čtyřchodového menu. Zlínský kraj nabízí k ochutnání slováckou drkotinu, valašskou kyselici, moravskou kachnu a jako dezert nabízí frgály s tvarohovou, hruškovou či makovou náplní,“ přiblížila Škrobálková.

Jihomoravský kraj zve na šumajstr s domácími škvarky, na zelňačku a pagáčky a jako hlavní chod je připraven moravský vrabec se zelím. Sladkou tečkou jsou beleše či svatební koláčky.

Menu Moravskoslezského kraje tvoří závin z listového těsta, sladkokyselá polévka kozí brada, hlavním chodem je kančí pečeně paní nadlesní a jako dezert mohou lidé ochutnat kiščok od babičky.

Olomoucký kraj láká k ochutnání dvou polévek, a to krémové polévky z červené řepy a hanácké syrnice, v menu dominuje vepřová panenka v loštické omáčce, po které přicházejí slezské tvarohové knedlíčky s jablky.

Gastronomická publikace je dostupná v několika jazykových mutacích, jsou kombinovány vždy dva jazyky – čeština a ruština, polština a italština a němčina s angličtinou. Na nákladech spojených s realizací projektu se jednotlivé kraje podílejí rovným dílem. Publikace je pro veřejnost dostupná na krajských úřadech výše uvedených krajů a ve vybraných turistických informačních centrech.

Všechny čtyři partnerské kraje se prezentují na veletrhu Regiontour 2015 v pavilonu P. Zlínský kraj má připravenu expozici ve stánku číslo 101, Jihomoravský kraj ve stánku 50, Moravskoslezský kraj se představí ve stánku 107 a Olomoucký kraj se prezentuje ve stánku 105.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x