Každý správný muž…má mít doma nůž

Ano, každý správný muž, dokonce každý správný kluk má mít svůj nůž. Pan Zdeněk Fryštácký z Hostišové na Zlínsku to může směle potvrdit. Jeho sbírka nožů je přímo skvělá.

„Některé jsem si sám vyrobil, jiné mám už desítky let, od klukovských časů, tady je třeba originální rybička, která se u nás vyrábí už přes sto let,“ ukazuje své skvosty. Má je doma pěkně na stěně a pohled je přímo dokonalý.

„Když chodím na houby, nacházím někdy místo hřibů shozy paroží a tak mám třeba nůž s dančí či srnčí rukojetí vlastní výroby, našlo by se toho daleko víc,“ vypočítává osmasedmdesátiletý chlapík.

Kolik exponátů už má? „Já myslím, že je jich momentálně 240,“ udivuje. Některé jsou opravdu jedinečné. Dostává je od známých a rodiny také darem.

„Třeba toto je tak univerzální věc, že hluboko smekám před uměním výrobce, je to vlastně pilka, otvírák, ale i kladívko a snad šest sedm dalších plně funkčních nástrojů,“ poukazuje pan Zdeněk na umění zlatých českých rukou.

Má ovšem také výrobky zahraniční.

„Toto je rarita, podívejte, tento nožík měří snad tři centimetry i s čepelí. Přesto je úplně funkční“ dává ještě nahlédnout do svého království na stěně.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’23943′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1020‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚23943‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x