Kroměřížská poradna varuje před falešnými kominíky

KROMĚŘÍŽ - Na webových stránkách kroměřížské radnice se objevilo varování před falešnými kominíky. Jak serveru Zlin.cz upřesnil mluvčí města Pavel Zrna, vydala ho poradna pro Kroměřížsko, která funguje pod Sdružením obrany spotřebitelů Moravy a Slezska.

Každoroční kontrola komínů je zakotvena v zákoně už od roku 2011 a této povinnosti podle poradny zneužívá řada podvodníků. „S dotazy ohledně výběru kominíka se setkáváme pravidelně. Většinou se na nás lidé obrátí ve chvíli, kdy je navštíví neznámý kominík bez objednávky, případně ve chvíli, kdy obdrží do schránky letáček s nabídkou těchto služeb,“ uvádí kroměřížská poradna.

Obavy lidí jsou prý v mnohém oprávněné. „Napříč republikou byl totiž v posledních letech zaznamenán nárůst případů falešných kominíků či kominíků provádějících revize bez oprávnění. Pokud by si spotřebitel objednal službu u někoho, kdo k tomu nemá patřičné oprávnění, mohlo by to pro něj mít dalekosáhlé důsledky. Například ve zvýšeném riziku požáru a následných problémech při jednání s pojišťovnou, která doklad o provedené kontrole neuzná,“ vysvětlují pracovníci Sdružení obrany spotřebitelů Moravy a Slezska.

Lidé by si měli vždy zkontrolovat totožnost a živnostenské oprávnění. Ještě větší obezřetnost je nutná v případě, že lidé potřebují revizi komínu. K provádění revizí je totiž oprávněna pouze osoba s osvědčením revizního technika. „Pokud k lidem dorazí kominík bez objednávky, neměli by ho domů vůbec pustit. Opatrní by měli být obzvláště senioři, kteří bývají častým terčem podvodníků,“ varují poradci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x