Knihovna přivítala známé operní pěvce – Peckovou a Margitu

ZLÍN - Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně měla v tomto týdnu vzácnou návštěvu. Čas na besedu si při svém turné našli známí operní pěvci – Dagmar Pecková a Štefan Margita, informovala server Zlin.cz ředitelka krajské knihovny Zdeňka Friedlová.

Dagmar Pecková i Štefan Margita prokazují své obrovské pěvecké umění na pódiích nejvýznamnějších operních domů po celém světě. Ve Zlíně strávili tři dny. Už v úterý absolvovali první vystoupení ve vyprodaném Kongresovém centru, ve čtvrtek měli druhé. „Do Zlína přijeli se svým společným projektem s názvem Začínáme končit, v němž zpívají za doprovodu zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů,“ upřesnila ředitelka knihovny Zdeňka Friedlová.

Oba pěvci celé setkání v knihovně začali právě připomenutím, jak skvěle se jim spolupracuje se zlínskou filharmonií a především dirigentem Stanislavem Vavřínkem. Sympatická a nesmírně zábavná Dagmar Pecková navíc prozradila, že na jaře pokřtí v Praze svoji novou desku a už nyní se s ředitelem zlínské filharmonie Josefem Němým domlouvají na případné další spolupráci v podobě koncertu, který by se ve Zlíně odehrál v příštím roce. Další spolupráci se nebrání ani Štefan Margita.

Při čtvrtečním zlínském koncertu se mohou posluchači těšit na nejslavnější árie z oper Samson a Dalila, Hoffmannovy povídky, Hérodiade, Arlézanka, Její pastorkyňa, Nápoj lásky, Evžen Oněgin, Porgy a Bess a Sedlák kavalír.

Při besedě se ale oba umělci nebavili jen o své práci. V rozhovorech Dagmar Pecková odhalila, že domov má v Německu. „Domov je tam, kde je má rodina,“ řekla operní pěvkyně s tím, že za nejkrásnější město na světě ale považuje Prahu. A právě toto město má za svůj domov Štefan Margita, přestože pochází ze slovenských Košic, kde má svoji matku a bratry. A samozřejmě došlo i na knihy. „Mým největším koníčkem jsou knihy a čtení. Musím ale mít v ruce knihu, listovat v ní a obracet stránky. Nestačí mi číst jen internet,“ dodal zpěvák, který na Dagmar Peckovou prozradil, že vyrábí skvělé bonbony a pralinky. „Poslední Vánoce jsem jich moc neudělala, jen asi 700. V minulých letech jich bylo až dva tisíce a všechny jsem je rozdala,“ dodala Pecková s tím, že jejím pralinkám se přezdívá Pecinky.

Mezzosopranistka Dagmar Pecková byla v minulé sezoně rezidenčním umělcem Pražských symfoniků. V letošním roce si na své umělecké konto připisuje postavu Kabanichy v Janáčkově Kátě Kabanové v Basileji a vystoupila na koncertních pódiích v Římě, Turínu, Berlíně a Bonnu. Začátek její úspěšné kariéry byl spjat s angažmá v drážďanské Semperově opeře a Státní opeře v Berlíně. Vystupuje jako operní i koncertní pěvkyně na řadě významných operních scén a pódií včetně londýnské Královské opery Covent Garden a newyorské Carnegie Hall. V roce 1999 obdržela cenu Thálie za roli Carmen v Národním divadle v Praze.

Štefan Margita působil například v milánské La Scale, londýnské Covent Garden a v roce 2008 i v newyorské Metropolitní opeře. V roce 1986 zvítězil na soutěži Pražského jara, získal angažmá v Národním divadle v Praze a současně se stal sólistou Volksoper ve Vídni, dále Státní opery v Praze. V současnosti je svobodným umělcem.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x