Fyzioterapeuti ze zlínské nemocnice nabídnou pacientům vysoce specializovanou terapii

ZLÍN - Celkem 10 fyzioterapeutů rehabilitačního oddělení zlínské Krajské nemocnice T. Bati absolvuje certifikovaný kurz, po jehož absolvování budou moci pacientům nabídnout vysoce specializovanou terapii. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Na kurz Proprioceptivní neuromuskulární facilitace získala nemocnice od Úřadu práce ČR ve Zlíně finanční příspěvek ve výši 366 400 korun. Ten je z 85 procent hrazen z prostředků Evropského sociálního fondu a z 15 procent z prostředků Státního rozpočtu České republiky.

„Proprioceptivní neuromuskulární facilitace je specializovaná metoda s hlubokými historickými kořeny, ale současně sledující nejnovější trendy v rehabilitaci,“ vysvětlila metodu vedoucí fyzioterapeutka rehabilitačního oddělení zlínské nemocnice Marcela Piknová.

Uplatnění metody je podle ní u pacientů napříč všemi obory medicíny. „Fyzioterapeuti ji využijí jak v ambulantní terapii, tak v lůžkových odděleních naší nemocnice. Poskytnou tak pacientům vysoce specializovanou terapii na neurofyziologickém podkladě. Ovlivňují poruchu pohybu již v jejím základu, a to na úrovni motorického řízení,“ popsala Piknová.

Odborný kurz potrvá do 21. března.

Proprioceptivní neuromuskulární facilitace patří celosvětově k nejznámějším a klinicky nejužívanějším fyzioterapeutickým konceptům již více než 70 let. Jeho základem je praktická aplikace principů řízení lidské motoriky a motorického učení.

„Znalost těchto zákonitostí umožňuje předpovědět výsledný efekt různých forem přenosu informací z periferie do centra na pohybový projev člověka a naopak prostřednictvím osvojení si jednotlivých praktických terapeutických prvků je možné lépe pochopit neurofyziologii lidského pohybu. Aplikace těchto principů přispěje k efektivnější terapii širokého spektra diagnóz,“ doplnila školitelka kurzu Petra Bastlová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x