Šafrán přišel včas. Stihl přesně začátek jara

Někdy dřív, někdy později, tedy až koncem března, tentokrát přesně na čas, když jaro zahnalo i v kalendáři zimu. V prvních hodinách jara "made in 2015" se v Lačnově objevili ti nejsprávnější ohlašovatelé jara - šafrány.

Radost pro celou vesnici. Uniknout si to nemohla nechat starostka Marie Vlčková. „Člověk přímo pookřeje, jsou to ti nejsprávnější poslové jara a že se letos trefili přesně, to je jenom dobře,“ libuje si paní starostka.

Na louku s krásnými květy vyrazili i místní druháci s učitelkami Michaelou a Marií. „Jeden, druhý, desátý,“ dopočítat se samozřejmě nemohou, počty květů jdou do desetitisíců. Ale jenom tady a v některých okolních lokalitách, Smolině, Pozděchově či na Vařákových pasekách. Jinak je tato alpská květina naprostou vzácností.

Květy sčítá i známý odborník a ochránce přírody Milan Orálek. „Jen tady na této louce je nějakých 30 tisíc květů, v Lačnově je už osmnáct lokalit, počty nás těší i když si myslím, že je květů letos o cosi méně než loni, kdy se dřív ztratila sněhová pokrývka,“ říká znalec.

Úplný přírodní zázrak způsobily šafrány na Vařákových pasekách v nejvýše položené lokalitě. „Před patnácti lety tu byly čtyři květy, dnes už asi tisícovka, skvělé,“ hřeje u srdce Milana Orálka.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’24370′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚1030‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚24370‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x