Ve zlínské zoo se rozrostla tlupa dželad

ZLÍN - Zlínská zoo slaví další chovatelský úspěch, už podruhé během necelého roku se tu rozrostla tlupa dželad. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Mládě přišlo na svět 12. února, jeho matkou se stala šestiletá samice Moja. „O svého malého potomka se od samého počátku vzorně stará. Je nesmírně pečlivá, doposud takřka nedovolila opustit malé dželadě bezpečí máminy hrudi. Otcem je desetiletý samec Jasper, pro kterého je to již druhý potomek,“ podotkla Bujáčková.

Dželady se poprvé ve zlínské zoo objevily už v roce 2010, jednalo se však o samčí skupinu z francouzské zoo Lisieux. Zásadní změna v chovu dželad nastala v roce 2013, kdy Zoo Zlín získala samice ze Zoo Stuttgart a samce Jaspera z maďarské Zoo Veszprem. „Od té doby v zahradě chováme hned dvě skupiny těchto zajímavých, býložravých paviánů. První tvoří osvědčený chovný samec Jasper, samice Asmera, Doro, Moja, Goba a dvě mláďata – téměř roční samička Mia, jejíž matkou je Asmera, a letošní mládě. Tuto skupinu ještě doplňují dva mladí samci Rakko a Janosch. Druhá skupina dželad, která obývá výběh v chovatelském zázemí expozice, se skládá výhradně z dospělých samců – Neguse, Gobeho, Kuru a Awaqi,“ upřesnila Bujáčková.

Ve volné přírodě dželady žijí pouze na travnatých náhorních plošinách v severní a střední části Etiopské vysočiny. Patří sice mezi paviány, přesto se od nich liší několika znaky. Žijí na zemi a na stromy lezou jen výjimečně. Typická je nápadná červená lysina na prsou sloužící k dorozumívání. Chloubou samců dželad je mohutná hříva, která ve stáří může dosahovat až k zemi. Samice ji nemají. Jsou to výluční vegetariáni, v jejichž potravě je zastoupena prakticky jen tráva. Proto i ve zlínské zoo mají k dispozici rozlehlý travnatý výběh.

Výběh dželad návštěvníci objeví v etiopské části zoo. Nejlepším místem pro pozorování je vyhlídka v horní části výběhu. Zlínská zoo je jedinou českou zoo, která úspěšně odchovává mláďata dželad a jednou z 22 zoologických zahrad světa, kde návštěvníci mohou tyto jedinečné primáty obdivovat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x