Vsetín chce zvýšit povědomí o holocaustu, jako první v ČR se připojil k Projektu Narcisy

VSETÍN - U příležitosti 76. výročí vypálení židovské synagogy v Štěpánské ulici se město Vsetín připojilo k celosvětovému Projektu Narcisy. Tato společnost si klade za cíl posílit povědomí o holocaustu, serveru Zlin.cz to za vsetínskou radnici sdělila Adéla Kousalová.

V místě kde stávala židovská synagoga, se sešli zástupci vsetínské radnice, Diakonie Vsetín, žáci vsetínských základních škol a také veřejnost, aby zde zasadili 180 narcisů a společně uctili památku dětských obětí, které během holocaustu zahynuly.

Projekt Narcisy si klade za cíl vysadit po celém světě celkem 1,5 milionu žlutých květů narcisů. Právě tolik dětí během 2. světové války zahynulo. Vysazením narcisů se společnost chce zasadit o to, aby se na tyto děti nezapomnělo. Narcisy symbolizují žlutou Davidovu hvězdu, kterou byly židovské děti nuceny za nacistické okupace nosit.

„Sešli jsme se na místě, které je neobyčejné. Na místě, kde občané města Vsetína v minulosti zažívali krásné chvíle, zažívali zde okamžiky duševního klidu, ale zažili zde i hrůznou událost. V roce 1897 ve Štěpánské ulici, zde na tomto místě byla postavena synagoga, do které se chodili lidé modlit a nacházet klid. O několik desítek let později 18. a 19. března 1939 začaly do Vsetína přijíždět plné autobusy německých policistů, kteří měli za úkol zničit židovskou synagogu,“ připomněla okamžiky, které předcházely vypálení synagogy v Štěpánské ulici místostarostka města Vsetína Simona Hlaváčová.

Projekt Narcisy vznikl v roce 2010 v americké Atlantě, založila jej společnost Am, Yisrael Chai!, což znamená, Ať se daří židovskému národu. „K Projektu Narcisy se v Evropě připojilo Německo, Holandsko a Polsko. Vsetín je tak prvním městem, které se k tomuto projektu připojilo v České republice. Do dnešního dne je po celém světě vysázeno více než 187 tisíc narcisů,“  doplnil ředitel Diakonie Vsetín Dan Žárský, který během společné výsadby narcisů přečetl jména šesti vsetínských dětí, které zahynuly v koncentračních táborech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x