Čtyři mateřské školy v Hradišti se dočkaly nových zahrad

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťská radnice se pustila do obnov zahrad mateřských škol. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí města Jan Pášma.

Z nových zahrad se mohou už těšit děti z mateřských škol na Markově v Jarošově, v ulici Husova ve Štěpnicích, v Lomené v Mařaticích a U Mlýna v Míkovicích. „V letošním roce se na novou zahradu mohou těšit děti z mateřských školek Štěpnická, Svatováclavská, Komenského a Revoluční,“ dodal Pášma.

První vlna úprav školních zahrad v přírodním stylu byla financována za podpory EU. „Každá ze zahrad je pojata v jiném duchu, jejich cíl a smysl však zůstávají stejný: naučit děti přirozenému ekologickému chování, kladnému vztahu k přírodě a ke svému okolí, a to formou poznání či hry,“ vysvětlil Pášma.

Například z pusté zahrady Mateřské školy Lomená vznikla soustava drobnějších samostatných prostorů, které umožní dětem rozmanitou, nerušenou a samostatnou hru. Proměna stála 1,4 milionu korun, z toho dotace činila 1,3 milionu korun.

Mateřská škola Míkovice zase proměnou zahrady získala zahrádku se zvýšenými záhony, kompostérem, bylinkovou spirálou či několika ovocnými stromy. Hlavní herní část zde není pojata výukově, instalované prvky mají spíše rozvíjet vnímání dětí všemi smysly. Pomáhá jim v tom nášlapová stezka, pískovnička, vodnička, zvonkohra, lanová dráha a podobně. Projekt stál 1,7 milionu korun, z toho dotací se podařilo získat 1,5 milionu korun.

V Mateřské škole Jarošov zase přetvořili školní zahradu na přírodní učebnu. Celkové náklady projektu dosáhly výše 2,5 milionu korun, z toho dotace byla 2,1 milionu korun.

Zatím nejvyšší náklady si vyžádala úprava zahrady v Mateřské škole Husova, a to 3,5 milionu korun. Částku 3,1 milionu korun se podařilo pokrýt dotací. I zde se zahrada změnila v přírodní učebnu. Děti zde navíc mají spoustu herních prvků rozvíjejících pohybové schopnosti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x