Skaut z Holešova vyráží na cestu do Japonska starou škodovkou

HOLEŠOV - Dva skauti, Aleš Cahlík (23) z Holešova a Jakub Pejcal (26) z Jihlavy v sobotu 13. června vyrazí ve starém autě Škoda 120L na cestu dlouhou více jak 13 500 kilometrů z Jihlavy až do Japonska. Jejich cílem je celosvětové setkání skautů a skautek – Jamboree, serveru Zlin.cz to řekla za skauty Klára Majíčková.

Stejně jako kdysi slavný novinář, skaut a cestovatel F. A. Elstner, chce se i dvojice českých skautů vydat na konec světa. A to doslova. V dnes již legendárním voze Škoda 120L vyrazí o letních prázdninách z České republiky až do Japonska na celosvětové setkání skautů a skautek Jamboree.

Ještě než vyrazí směr Japonsko, rozloučí se v Holešově v pátek 12. června kolem 14. až 15. hodiny na náměstí Dr. E. Beneše. Lidé jim budou moci zamávat ještě v Brně okolo 17. až 18. hodiny na Petrově. Start z jihlavského Masarykova náměstí bude v sobotu mezi 11. až 12. hodinou a lidé se budou moci s dvojicí rozloučit ještě v Liberci 13. června na celostátním setkání skautů – Obrok.

Na  zastávkách skauti prozradí svým příznivcům veškerá tajemství ohledně dlouhé cesty. Mají připravenou velkou plachtu, na kterou mohou příchozí zapsat vzkaz skautům ze zemí celého světa. Svou cestou tak dvojice propojí skauty a skautky napříč světadíly. „Na závěr setkání se nechají roztlačit přáteli a příznivci – snad si tak podobný způsob nastartování vyberou na domácí půdě a hladce dorazí až do cíle,“ podotkla Majíčková.

Dvojice svou výpravou naváže na expedici do rumunského Banátu ze srpna loňského roku. Mladí cestovatelé věří, že jejich projekt pomůže propagaci skautingu a jeho myšlenek doma i v zahraničí. „Chceme ukázat světu schopnosti našich skautů a kvalitu českých výrobků,“ uvedl k projektu Jakub, jehož domácím střediskem jsou Divočáci v Jihlavě. Trasu dlouhou více jak 13 500 kilometrů, vedoucí přes Polsko, Pobaltské země a Rusko, absolvují za téměř dva měsíce. Skautský projekt Japonsko škodovkou je neziskový a zaštiťuje jej organizace Junák – český skaut.

Cílem výpravy je dvoutýdenní skautské setkání Jamboree, které se letos koná od 28. července do 8. srpna v Yamaguchi poblíž japonské Hirošimy. Jamboree pořádají skauti na různých místech světa už od roku 1920 pravidelně po čtyřech letech. Hlavním smyslem jamboree je poznávání lidí různých národností, kultur, jazyků a náboženství. Pro skauty je to příležitost, jak navázat nová přátelství, zdokonalit se v angličtině či jiném jazyce a poznat mezinárodní rozměr skautingu.

Přípravy, deníkové záznamy i samotný průběh cesty mohou lidé sledovat prostřednictvím internetu, na facebooku: JAPONSKODOVKOU základní informace o projektu lze také dohledat na webové stránce www.japonskodovkou.cz.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x