Projekt Zkuste nám dát šanci pomůže najít práci zdravotně znevýhodněným lidem

SLAVIČÍN - Celkem 13 zdravotně znevýhodněných lidí najde práci díky projektu Zkuste nám dát šanci, který je podpořen Evropským sociálním fondem. Serveru Zlin.cz to řekla ředitelka Nadace Jana Pivečky Božena Filáková.

Projekt navazuje na předchozí aktivitu Zkuste to s námi, v rámci které našlo uplatnění 24 zdravotně postižených do 30 let věku. Nový projekt dá však šanci i lidem starším. Oba projekty realizuje obecně prospěšná společnost Vzdělávací, sociální a kulturní středisko při Nadaci Jana Pivečky.

„První projekt měl velký ohlas. Lidé, kteří měli velmi malou nebo žádnou možnost najít práci díky němu získali cennou praxi u zaměstnavatelů. Některým z účastníků se dokonce podařilo si místo udržet i po skončení podpory ve formě proplácení mzdových prostředků,“ podotkla Filáková.

Nový projekt potrvá do letošního října. Účastníci nejdříve  absolvovali psychologicko diagnostickou část, která by měla identifikovat nejvhodnější druh práce pro konkrétního účastníka, poté motivační a vzdělávací část, kde získali nové znalosti a dovednosti, dále  byli vybraní účastníci zařazeni do rekvalifikace a následně mohli získat  ve spolupracujících firmách zaměstnání. Firmy, které účastníky projektu zaměstnávají, jsou po dobu šesti až osmi měsíců podpořeny z Evropského sociálního fondu finančními prostředky na úhradu mzdových nákladů účastníků projektu.

„Zájem o účast projevilo 23 lidí, z toho jsme vytipovali 16 uchazečů ve věku od 20 do 59 let. Ve vybrané skupině jsou i dva nevidomí, kteří v regionu shání práci jen velmi těžko,“ dodala Filáková. Vzdělávací aktivity ukončilo 13 z nich, zbývající tři lidé ukončili účast v projektu na vlastní žádost – dva získali práci mimo projekt a jeden pečuje o nemocnou osobu blízkou.

Náklady projektu jsou více než 2,5 milionu korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x