Zlínská zoo se rozrostla o vzácné medvědy pyskaté

ZLÍN - Do Zoo Zlín dorazil pár vzácných medvědů pyskatých. Zlínská zahrada se tak zařadí mezi hrstku evropských zoo, které tento druh medvěda chovají, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

„S příchodem medvědů pyskatých se nám po dlouhých třech letech usilovné práce splnil náš další chovatelský sen. V celé Evropě je nyní chovají pouze čtyři zoo,“ poznamenala Bujáčková.

Medvědy získala zlínská zahrada z indické Zoo Mysore, s kterou již dlouhodobě úzce spolupracuje. „Znovu tak obnovujeme chov tohoto velmi nápadného medvěda. V minulosti jsme medvědy pyskaté chovali v letech 1971 až 1989. Svůj nový domov najdou v asijské části zoo, v bývalém výběhu medvědů ušatých. Společnost jim budou dělat giboni laři,“ doplnila Bujáčková.

Zhruba necelý měsíc stráví medvědi v povinné karanténě v chovatelském zázemí. V druhé polovině července je však už budou moci návštěvníci obdivovat třeba při oblíbeném krmení.

Medvěd pyskatý patří mezi velmi výrazné druhy medvědů díky své huňaté srsti a dlouhým chlupům na uších, krku a plecích. Ve volné přírodě se živí hlavně mravenci, termity a ovocem. Hnízda hmyzu otvírá dlouhými osmicentimetrovými drápy na předních nohách. Při jídle dokáže zavřít nozdry a vysunout pysky, takže vsává kořist mezerou mezi chybějícími předními řezáky. Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje od 1,5 do 1,8 metru, váha pak od 100 až do 140 kilogramů.  Domovinou tohoto druhu je Indie, Nepál, Bangladéš a také Ceylon, Žije převážně v lesích. Jeho početní stavy ve volné přírodě však neustále klesají nejen kvůli ničení životního prostředí, ale také kvůli lovu pro údajně léčivé části těla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x