Líska před holešovskou školou sbírá hlasy v celostátní soutěži

HOLEŠOV - Mezi dvanáctku finalistů v celostátní anketě Strom roku se probojovala také líska před budovou 2. Základní školy v Holešově, do soutěže ji přihlásili žáci a pedagogové školy. O vítězi v anketě může rozhodnout i veřejnost, hlasování potrvá do 10. října, serveru Zlin.cz to uvedla za holešovskou radnici Jana Rohanová.

Škola se do projektu přihlásila na základě výzvy organizátorů ankety. Jasnou volbou totiž byla líska turecká, kolem které děti každodenně chodí do školy a sledují ji z oken. Sami zaměstnanci školy říkají, že pohled na zelený kolos je doslova balzám na duši, a tak strom motivoval nejen děti, ale také učitele, kteří se hned pustili do spolupráce a příprav.

Stáří stromu se odhaduje na 120 až 180 let. Ačkoli na první pohled vypadá zdravě a zachovale, jeho stav není nejlepší. Dřevina je zasažena houbou – vějířovcem obrovským. Pokud by líska v anketě zvítězila, děti i učitelé by získané finance rádi využili především na ošetření stromu. „K staré lísce také chtějí umístit informační tabuli s botanickými informacemi, daty z historie a pohádkou, kterou děti pro strom vymyslely. Další jejich přání je vysadit vedle stromu ,dvojče´, které by lísku tureckou připomínalo i dalším generacím,“ doplnila Rohanová.

Jestli holešovský strom mezi dalšími jedenácti konkurenty uspěje, teď závisí jen na tom, kolik hlasů získá. Hlasovat pro strom je možné až do 10. října dvěma způsoby. Lidé mohou zaslat DMS zprávu ve tvaru DMS STROM8 na číslo 87 777. Cena DMS je 30 korun, z toho 28,50 korun půjde na výsadbu a ochranu stromů v místě, kde finalista roste. Druhým způsobem hlasování je podepsat se na hlasovacím archu. Ty jsou k dispozici v kanceláři 2. Základní školy, v městském informačním centru a na dalších místech. Na jeden arch je možné podepsat dvacet lidí a jeho cena je 60 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x