Vsetínské úřady ohlídají dva noví romští asistenti prevence kriminality

VSETÍN - Dvojici vsetínských romských asistentů prevence kriminality doplní další dva noví asistenti, kteří budou na rozdíl od svých předchůdců dohlížet výhradně na bezpečnost na kontaktních pracovištích úřadu práce či okresní správy sociálního zabezpečení. Server Zlin.cz o tom informoval za vsetínskou radnici Jiří Žůrek.

Romští asistenti prevence kriminality působí ve Vsetíně od roku 2012, zabývají se prací ve vyloučených lokalitách a úzce spolupracují s romskou komunitou. Jejich fungování se podle šéfa vsetínských strážníků Nikolaje Martináka osvědčilo. „Asistenti například pomáhají při odhalování trestné činnosti páchané v jejich komunitě, ale pomáhají také při pořádkové službě při veřejných akcích,“ konstatoval Martinák.

Právě vzhledem k pozitivním zkušenostem s těmito asistenty se vsetínští radní rozhodli zapojit do projektu další dva asistenty. Jejich náplň práce ale bude zcela odlišná. Budou dohlížet na bezpečnost na úřadech, napříkald na úřadu práce nebo na okresní správě sociálního zabezpečení. „S tímto projektem nás oslovil Úřad práce ve Vsetíně, který zajistí i financování mezd asistentů. Městský rozpočet tak jejich fungování moc nezatíží. Na ošacení a pracovní pomůcky vydá město částku v hodnotě do 15 tisíc korun,“ doplnil Martinák.

Oba noví asistenti budou vybráni z řad nezaměstnaných a do práce nastoupí v průběhu léta. Jejich pracovní poměr by měl trvat jeden rok.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x