Revitalizace sídliště Luh začne opravou hřišť

VSETÍN - Už v průběhu srpna začne první etapou celková revitalizace panelového sídliště Luh ve Vsetíně. Letos se dočkají oprav dětská hřiště v části sídliště od základní školy po křížení ulic Jasenická a Tichá a město v této lokalitě nechá vysadit nové stromy a keře, informoval server Zlin.cz Jiří Žůrek ze vsetínské radnice.

Další práce v celém sídlišti jsou naplánovány na příštích přibližně osm let. Radnice počítá s dotací z Ministerstva pro místní rozvoj, určenou právě na revitalizace panelových sídlišť.

Návrh nového vzhledu sídliště zpracovaný architektem prošel v průběhu minulého roku veřejným projednáním s občany, kteří k němu vznesli řadu připomínek. Ty byly ve velké míře do projektu zapracovány.

Konečný návrh byl občanům představen na konci června při dalším setkání v jídelně základní školy v Luhu. „Vyjasnili jsme si ještě některé drobnosti a informovali občany o krocích, které nás čekají v dalších etapách. Zklamal nás pouze nízký zájem lidí o informace o místě, ve kterém žijí,“ uvedl místostarosta Tomáš Pifka.

Občané byli zároveň informováni o plánovaném postupu revitalizace jejich sídliště. Ta se předpokládá v osmi etapách, z nichž každá si podle předběžných propočtů vyžádá kolem deseti milionů korun. V letošním roce se tedy počítá s realizací etapy první, která zahrnuje opravy dětských hřišť a vysázení nové veřejné zeleně.

Na příští rok je pak plánována druhá etapa, jejíž součástí je oprava chodníků a zpevněných ploch a také celková rekonstrukce veřejného osvětlení v celém sídlišti. V dalších letech pak budou práce pokračovat v ostatních částech Luhu směrem k Jasenicím, kde skončí v místě vyústění ulice Svornosti na ulici Jasenickou.

Letošní práce přijdou celkově na 6,6 milionu korun. Z této částky činí čtyři miliony státní dotace, zbytek uvolní ze svého rozpočtu město. „Oproti tabulkovému rozpočtu se podařilo veřejnou soutěží snížit cenu o téměř 2,5 milionu korun,“ doplnil Pifka s tím, že dokončení letošní etapy je stanoveno na začátek listopadu. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x