Necháme to tak? – výstava má pomoct chátrajícím památkám

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Letní projekt Muzejního a galerijního centra pro žáky, studenty škol a širokou veřejnost Valašského Meziříčí má neobvyklý název – Necháme to tak? Jeho smysl popsala serveru Zlin.cz mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Muzejní a galerijní centrum ve Valašském Meziříčí zve zájemce, aby se zapojili do projektu občanského sdružení Zachraňme dominanty, který vznikl s cílem upozorňovat na neutěšený stav sakrálních a jiných památkových staveb v České republice.

„Cílem projektu je vzbudit zájem o tuto část kulturního dědictví, od křížků přes drobné kapličky, kostely, kláštery, ale i stavby hospodářského charakteru,“ uvedla kurátorka projektu Adéla Beranová z Muzejního a galerijního centra. Právě k oslovení veřejnosti má sloužit putovní výstava s názvem Necháme to tak?, která bude v Muzejním a galerijním centru v měsících září a říjnu prezentována.

Centrum má v plánu výstavu obohatit o dokumentaci památek a zajímavých staveb v Meziříčí a okolí, které jsou zanedbané a bylo by dobré je zachránit. „Proto se s prosbou obracíme i na veřejnost. Pokud při svých prázdninových výletech a cestách narazíte na sakrální či jinou památku, která potřebuje opravu, zaznamenejte její přesnou polohu, zdokumentujte její stav, zjistěte historii či legendu, která se k ní váže, a materiály nám pošlete.  Vaše badatelské příspěvky budou prezentovány na výstavě a vy získáte otevřenou vstupenku do Muzejního a galerijního centra na výstavy a doprovodné programy platnou do konce roku 2015,“ vzkázala veřejnosti Beranová.

Na dokumentaci mají lidé celé léto. „Když si ale nějakou památku vyberete, dejte nám prosím vědět jakou, ať se nám nesejde jedna stavba vícekrát a na ostatní se nezapomene. A samozřejmě, když bude potřeba, poradíme vám,“ dodala kurátorka výstavy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x