Meruňky na vrcholu. Dobrou sladkou chuť

Dlouholeté zkušenosti z fotbalového brankářského působení se Ctiboru Kroeblovi z Uherského Hradiště skutečně hodí. A půl století stará vzpomínka na přístup rodičů taky tak. Vše přispívá k tomu, že prožívá nesmírně sladké časy. Časy meruňkové.

Velký znalec i fanda fotbalu si vychutává nejen úspěšný vstup Slovácka do Synot ligy, ale také vrcholící meruňkovou sezónu. A kdyby mohl, pak by třeba autora tří gólových potěšení Libora Doška určitě odměnil vynikajícím meruňkovým džemem a lá Ctibor.

Meruněk se letos urodilo od Znojma po Napajedla dost a dost, jim sucho nevadilo a horko je vysladilo. A tak pan Ctibor může na žebřík. „Nejen na žebřík, taky do pořádného předklonu. Ještě že mi tělo pořád dobře slouží. Se sběrem se nesmíte flákat, čím jsou meruňky v bečce dříve, tím lépe,“ povídá při sběru.

Spoustu sladkých plodů ale ukládá i do košíku. Jednak budou k jídlu, jednak na džemy a marmelády, na zavařování a dokonce i na koláče.

„Toto je manželovo období, do toho se mu nepletu, jenom pomůžu při sbírání,“ říká paní Jana Kroeblová při pohledu na to, jak manžel kmitá.

A kmit má své blahé důsledky. „Tady je džem. Umím ho proto, že když jsem byl kluk a naši odjížděli na dovolenou, tak jen řekli: až přijedeme, bude hotovo. Tak jsem se to s bráchou musel naučit,“ směje se při vzpomínce pan Kroebl.

Za chvíli vytahuje z trouby koláč, račte se posadit.

„Kvas odvezeme časem do pálenice, pak přijďte taky ochutnat, ten produkt je rovněž oblíbený,“ směje se optimista letně vesele. Meruňkový král.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x