Jednání o věznici přineslo naději na její rekonstrukci

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V Uherském Hradišti se uskutečnilo jednání ohledně osudu bývalé věznice a podle senátora Ivo Valenty existuje vysoká naděje, že se věznice dočká rekonstrukce. Jak serveru Zlin.cz senátor řekl, v budově by mohl sídlit soud a další státní instituce, vzniknout by zde mohlo i Muzeum totality.

Uherskohradišťského jednání se na pozvání slováckého senátora Ivo Valenty zúčastnili jak představitelé radnice a okresního i krajského soudu, tak především ministerstva spravedlnosti.

Právě resort Roberta Pelikána totiž už přes 20 let vlastní chátrající budovu uprostřed slovácké metropole, která byla v minulosti svědkem mnoha tragických případů mučení politických vězňů. Přesto za celou dobu nedošlo nejen k opravě a novému využití budovy třeba pro potřebu místních justičních orgánů, ale ani k rozhodnutí o osudu této významné kulturní památky.

„S výsledkem jednání jsem velmi spokojen. Existuje vysoká naděje, že by se v nejbližší době mohlo konečně najít řešení, jak dosáhnout rekonstrukce věznice, do které by se mohl přesídlit nejen okresní soud, ale také další státní orgány působící v Uherském Hradišti. To by dalo nejen naději na smysluplné využití rozsáhlého objektu bývalé věznice, ale také na sdružené financování, se kterým má náš kraj historickou zkušenost například při rekonstrukci takzvaného Baťova mrakodrapu ve Zlíně. Zároveň jsem rád, že jsem od všech účastníků jednání slyšel také ujištění v tom, že budoucí záměry nijak neustupují od myšlenky vybudovat zde zároveň důstojné Muzeum totality,“ uvedl slovácký senátor Ivo Valenta.

Na tahu je teď ministerstvo spravedlnosti, které na polovinu září svolalo do Uherského Hradiště velkou poradu za účasti představitelů dalších klíčových státních organizací, o jejichž možném přesídlení do prostorů zrekonstruované věznice by bylo možné uvažovat.

„Věřím, že z tohoto jednání pak vyplynou konkrétní závěry, které pomohou nasměrovat další projektovou přípravu rekonstrukce věznice,“ dodal senátor Valenta.

Ve stejném, případně adekvátně rozšířeném obsazení, se účastníci pondělní schůzky setkají opět na přelomu letošního září a října. Tentokrát na schůzce zorganizované starostou města Uherské Hradiště Stanislavem Blahou, který se o osud věznice dlouhodobě zajímá.

„Cítím velkou vůli od všech účastníků dosáhnout zásadního pokroku. A to je moc dobře. Jde vidět, že se nám vyplatilo společně spojit síly a apelovat na centrální orgány státu s tím, že řešení osudu bývalé věznice prostě již není možné dále odkládat,“ dodal Valenta.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x