Obchodníci ve Vsetíně porušují zákaz podomního a pochůzkového prodeje

VSETÍN – Přestože ve Vsetíně platí od listopadu 2012 zákaz podomního prodeje, někteří prodejci to porušují. Nejčastěji jsou to prodejci společností dodávající energie, sdělila serveru Zlin.cz za vsetínskou radnici Adéla Kousalová.

Radnice připravila pro zákaz podomního prodeje i samolepky, které mají občané často nalepené na vstupních dveřích obytných a rodinných domů. „Přesto se však najdou takoví, kteří zákaz nerespektují. S upozorněním na nedávný případ nekalých obchodních praktik se setkala i členka zastupitelstva Bohumila Holeňová, kterou začátkem srpna navštívila dealerka energetické společnosti,“ uvedla Kousalová.

„Dopoledne u vchodu zazvonila mladá žena, abych ji pustila do domu, že je z energetiky. Pustila jsem ji, protože jsem si myslela, že jde na kontrolu elektrického zařízení ve sklepě. Vyšla jsem na chodbu, abych se přesvědčila, že to tak je. Nebylo,“ řekla Holeňová.

Podle ní žena zkoušela zazvonit na dvoje dveře, ale neúspěšně. „Objevila se u našeho bytu s tím, že je ze společnosti Bohemia Energy, a řekla, že se jen potřebovala dostat do domu a přišla se mnou uzavřít novou smlouvu na dodávku elektrické energie u české společnosti, protože to nařizuje zákon. Když jsem se zeptala, který zákon to nařizuje, řekla, že neví,“ vylíčila zastupitelka.

Podle ní žena neuměla odpovědět, proč má česká společnost anglický název nebo kde nakupuje elektřinu. „Dokola opakovala natrénované věty o nutnosti přejít k jejich společnosti. Na moje dvě upozornění, že je ve Vsetíně zakázaný podomní prodej, odpověděla, že nic neprodává. Když jsem ji vyzvala, ať odejde, nebo zavolám policii, řekla mi, že si budu muset smlouvu s jejich společností přijet sepsat do Zlína,“ popsala Holeňová s tím, že by nikdo neměl podobné lidi pouštět do domu.

Nejčastějšími hříšníky jsou prodejci společností dodávající energie. „Obchodní zástupci se vydávají za pracovníky jiných společností, než ve skutečnosti jsou, nebo dokonce za zaměstnance státních úřadů. Často klamou zákazníky o povaze smlouvy, která jim je předkládaná, nebo si vymýšlejí různé záminky, aby se dostali k údajům svých potenciálních obětí, které poté zneužijí k podvodnému uzavření smlouvy,“ objasnila Kousalová.

Pokud budou prodejci občany obtěžovat, mohou se obrátit na policii. „Podnikatelským subjektům lze uložit pokutu až 200 tisíc korun, prodejcům až 30 tisíc korun,“ dodala Kousalová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x