Vsetínská radnice upozorňuje lesníky na zvýšený výskyt škůdců

VSETÍN – Odbor životního prostředí Městského úřadu Vsetín upozorňuje vlastníky lesa a zpracovatele surového jehličnatého dříví na zvýšený výskyt škůdců. Jde především o kůrovce, a to Lýkožrouta smrkového, Lýkožrouta lesklého, případně Lýkožrouta severského, informovala server Zlin.cz za vsetínskou radnici Adéla Kousalová.

Škůdci se vyskytují s ohledem na dlouhotrvající sucho a vysoké teploty. „Kůrovci jsou kalamitními škůdci, při jejichž přemnožení hrozí kalamita a značné hospodářské škody. Vlastník lesa je ze zákona povinen provádě taková opatření, aby se předcházelo a zabránilo působení škodlivých činitelů na les,“ uvedla Kousalová.

„Vyzýváme proto vlastníky jehličnatých porostů, aby věnovali zvýšenou pozornost stavu svého lesa a v případě známek výskytu lýkožroutů provedli účinnou ochranu, která spočívá především v odstranění lýkožrouty napadeného dříví a dříví atraktivního pro vývoj lýkožroutů. Jsou to zlomy, vývraty a stromy jinak poškozené, dále zbytky smrtkové dřeva po těžbě silnější než sedm centimetrů, a jeho účinnou asanaci,“ připomněla vedoucího odboru životního prostředí vsetínské radnice Jindřiška Tesařová.

Asanací se podle Kousalové nerozumí pouhá těžba a odvoz dříví z lesa. „Toto upozornění se týká i zpracovatelů surového jehličnatého dříví. Vhodný způsob asanace mohou vlastníci konzultovat s příslušným odborným lesním hospodářem popřípadě s pracovníky státní správy lesů odboru životního prostředí. Nesplněním opatření k ochraně lesa se vlastník vystavuje pokutě až 100 tisíc korun,“ dodala Kousalová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x